Köttfärs a la americana


Väldigt mycket är nytt och konstigt här i USA. Att saker säljs i storpack på "supermarkets" är ju något som vi har anammat i Sverige sedan länge. Trots det förvånas jag av storleken på denna jättekorv med köttfärs som vi inhandlade idag. Ska fundera vidare på min teori som lyder "ju mer mat man har i skåpen, desto mer äter man".


Dagens visdom

"De e en vanlig dag, o ja har det bra, jag har det bra idag"
                                                             Ulrik, vinnare av lilla melodifestivalen 2009

Bluegrass at the Coffehouse

Godmorgon! Igår var K och jag och lyssnade på ett band som spelade Bluegrass. Det låter lite som en blandning mellan irländsk folkmusik, ska och svenska visor. Lite hippiekänsla, speciellt som kvinnan som spelade gitarr hade superlångt grått hår a la Janis Joplin. Tror min pappa hade gillat detta. På fiket serverades örtteer och latte ur stora ölkaggar, väldigt alternativt oh mysigt. Lärde mig även ett nytt spel som heter Checkers samt bröt arm med en åttaåring. Jag vann armbrytningen, han vann strategispelet..hm. Ikväll kommer Ks mormor, hennes man och en vän som heter Sylvia över till oss på middag. Vi ska laga quesadillas, faijitas och tacos. Mmm, viva la comida mexicana!

TrädgårdsgästerImorse vakande jag av att solen sken. Katterna busade inte runt som de brukar göra utan låg blixtstilla i sängen och kikade ut genom fönstret. Vad som fångat deras intresse var en älghona med två kalvar som stod o kalasade på björkkvistarna i vår trädgård. De blev kvar hela förmiddagen och verkade inte bry sig ett dugg om vare sig kamerablixtar, datorer med filmkameror, eller mamma på Skype som skrek "Gå INTE ut och hämta posten Marie". På eftermiddagen vågade jag mig ut för att sopa trappen. Älgmamman tittade upp på mig men fortsatte lugnt mumsa. När jag kom till sista trappsteget var vi inte mer än fem meter ifrån varann. - Hämta posten du, jag bits inte, sa älgmamman till mig. Så då gjorde jag det.

Dagens visdom

Skaffa dig vänner innan du behöver dem
                                              Amerikanskt ordspråk


Min syster

Världens bästa syster är min och hon bor i Oslo, vilket är väldigt långt borta. Innan jag åkte till Alaska fick jag en jättefin present av henne och hennes pojkvän. Kortet står i köksföstret och håller mig sällskap när jag lagar macaroni n´ cheese.


 

Kreativa inköp

Igår var jag på Jo Ann och shoppade vilket är USAs motsvarighet till Panduro. Butiken är gigantisk och där finns tom. en avdelning för tårtdekorationer! Måleriavdelningen ligger mig varmast om hjärtat så jag kom hem med skissblock, pennor sudd och stompfers. Om min kreativa ådra börjar forsa nu när jag äntligen har tid att måla återstår att se!


Filmstjärnor


När min mamma var liten på 50 talet var det vanligt att man samlade på olika saker. Man spelade kula, bytte bokmärken och samlade på Filmstjärnor. Filmstjärnor var små bilder ungefär lika stora som en tändsticksask med namn och bild på skådespelarna i Hollywood. Jag vet inte var de finns nu men jag kommer ihåg att mamma hade flera på b la Gina Lolobrigida, Brigitte Bardot och Sophia Lauren. jag tyckte mycket om de där bilderna och det är nog också de som fick mig att leta fram dessa gamla filmklassiker som jag såg häromkvällen när K jobbade natt. Vilka scener! Vilken mängd klädbyten i Cleopatra! Underbart!

Elisabeth Taylor, Cleopatra

Burt Lancaster och Debora Kerr, Härifrån till evigheten

Dagens visdom


"Det finns i oss alla ett hinder för fullkomlig lycka. Det är leda vid det vi redan äger och längtan efter det vi inte har"      Francois de la Rochefoucauld 1613–1680

Tillökning i familjen!

Får jag presentera våra nya familjemedlemmar! K och jag har pratat länge om djur. Under vår tid i Sverige var det aldrig riktigt lämpligt, vi bodde i andra hand, det var trångt i lägenheten och vi flyttade ofta. Vi tycker båda mycket om hundar, men känner att det vore ett alldeles för stort ansvar att ta hand om en hund när vi båda planerar att ha heltidsjobb. En katt däremot, klarar sig på egen hand!

I Fairbanks finns flera frivilliga organisationer som tar hand om hemlösa djur. Kanske gör klimatet häruppe att folk känner extra ansvar. Vi besökte ett katthem som var inhyst i ett flygplansgarage (intressant ställe). I ett rum delade ca 25 katter på utrymmet och många fick löpa fritt. Vi hälsade på alla katter men bestämde oss för dessa två systrar som var de första vi såg när vi kom in. De är ca: 5 månader gamla, nyfikna, smarta och otroligt keliga.  

Dagens visdom

En diamant är alltid en diamant, även då den är oslipad

San Valentin

Alla Hjärtans Dag bakade jag min älsklings favoritkaka Kärleksmums som blev riktigt lyckad och upskattad. Träffade även Ks mormor och hennes man över en härlig lunch på ett Steakhouse. Jag åt något som heter cheesesteak med pommes frites, såg ut ungefär som renskav med ost på i en brödbulle. Flottigt och gott! Efter lunchen överaskade K mig med att ta med mig på en riktig chicflic, "Valentines Day" som hade premiär samma dag. Underbar hålla handen film med snygga Ashton Kutcher, Jessica Alba och gamla godingar som Julia Roberts.

The Ice Dogs

I fredags var vi på Hockeymatch och såg The Ice Dogs möta Texas Tornados. Hela kalaset inleddes med att ett gäng militärer klev ut på röda mattan och hyllades. Då det var "militärernas dag" ägnades varje paus åt prisutdelningar och hyllningar och samtidigt visades nya rekryter upp. USA och Alaska i synnerhet, är väldigt stolta över "The Force" och militärer är en vanlig syn häruppe. Har en känsla av att jag kommer återkomma till ämnet, mitt intryck som neutral svensk var att det kändes krystat med alla tal och uniformer. The Ice Dogs spelade hårt och det var mycket tacklingar under matchen. Höjdpunkten kom när en karl ur respektive lag slängde av sig handskar och hjälm och började puckla på varandra med knytnävarna. Exotiskt, kände jag som förvisso inte varit på särskilt många hockeymatcher i mina dar. Matchen spelades i "The Big Dipper" Fairbanks Hockeyarena, som var fylld till bredden av ungdomar, familjer, spädbarn och gamlingar. Mycket trevligt fredagsnöje!
Vinterpromenad


Hej Alaska

Min första vecka i Alaska blev en härlig bergodalbana av känslor och upplevelser. Möttes på flygplatsen av K med en ros i handen och en försiktig kram. Kändes nästan overkligt. I bilen väntade resten av buketten. Vi åkte direkt hem där jag bekantade mig med alla rum, som såg ut ungefär som på Skype, fast mindre suddiga. Dagen efter var K på jobbet och jag fick roa mig själv. Det gjorde jag på promenad i Vinterland. På onsdagen landade jag och kände mig otroligt ledsen över att så många jag tycker om är så långt bort, att jag gett upp jobb och liv i Gbg för något jag inte vet hur det kommer att bli. En ganska naturlig reaktion, finns det någon som aldrig känner rädsla mitt i hoppet? Jag tror att människan av naturen är rädd och tvekar inför det okända. Det vi har är ju så mycket säkrare, så mycket tryggare. Idag känner jag mig glad över att jag vågade.


Dagens visdom

- Följ dina drömmar - det är ditt liv
                                           fått av en god vän

Välkommen

Genom denna blogg är min förhoppning att kunna dela min vardag med nära och kära trots att jag nu befinner mig långt ifrån dem, i en liten stad i Alaska, ungefär på andra sidan jorden. Jag kommer att skriva om höjdpunkter, sorger, reflektioner, traditioner och allt annat som hör livet till. Kort sagt, detta blir den osencurerade verkligheten i Maries Värld. 


Dagens visdom

  - En sann överlevare är den som klarar av att umgås med sig själv


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin