En helt vanlig fredagmorgon

TGI Friday, tittar ut, kan inte hitta.....bilen. Snö överallt. Måste ut och skotta. och sanda. Blir nog lite sen. Extreme Weather conditions..

TralalalaI USA är det inte bara pensionärerna som lyssnar på Country, har träffat många i 20 årsåldern som gillar sånt. Den här låten känns väldigt, nationell. Gissar att den inte spelas så mycket utanför USA, häruppe går den på radion varje timme. Väldigt trallvänlig. Fast jag är ju svensk. Men man kan väl sjunga med ändå. Eller? Petter, en svensk remake på denna tack. Fast med Hallonsaft och Evert Taube. Och äkta svensk förortsrapp.

Än får vi gå med strumpor och skor (och mössa)Snön vräker ner här i Alaska. Hemma i Sverige börjar väl vårmodet fylla butikerna (ohh, jag är avis) och de tjocka vinterjackorna bytas ut mot tunnare kläder, men här är det minst en månad kvar till BREAKUP då isen smälter och värmen kommer.

Idag var vi hos mormor G i North Pole på söndagsmiddag och på vägen hem var det riktigt svårt att se för all snö. Vi stannade vid en bil som låg upp och ned i en driva vid sidan av vägen, K lös med sin Iphone efter människor men bilen var tom och vi kunde inte se några i närheten. Förmodligen hade de fått hjälp och liftat in till stan för att hämta en bärgningsbil. Man får lite respekt för vädret när man bor så här ute i bushen.

The Deadliest road ever
Ni kanske har hört talas om programmet ICE ROAD TRUCKERS? Säsong 3 kör de mellan Fairbanks och Prudhoe Bay, även kallat THE DEADLIEST ROAD on EARTH. Lite kul, jag kör på samma väg när jag ska fram och tillbaka till jobbet och stöter dagligen på lastbilar med extra bred last som ligger och kör i mitten där man ska förbi och fram. Iallafall, kan ju ge er en liten bild av vad det är för typ av människor som bor häruppe..

Barnsligt dumt

Jag tycker oftast att jag är ganska smart. Jag kan lösa matteproblem och suduko snabbt, är bra på korsord och att memorera sångtexter och monterar lätt ihop en möbel. Men idag var jag allt annat än smart. Idag var jag IQ fiskmås. 

För några veckor sen tappade jag bort min bilnyckel. Letade i varje väska och ficka men kunde inte komma på var jag lagt den. Som tur var hade jag en extranyckel och den har jag använt sen dess. Men idag tappade jag den också. K, Kenza och jag var ute mitt i ingenstans och pulsade i snön. På väg tillbaka till Ks bil var det plötsligt nedförsbacke och jag fick en innerlig lust att lägga mig RAKLÅNG i snön och rulla nedför backen. Ni vet så som man gjorde när man var liten.

Så då gjorde jag det. Fort gick det. Och jag skrattade så jag grät. När jag nästan var framme vid bilen stannade jag och bredvid mig, halvt begravda i snön, låg mina husnycklar. Kvar i den öppna fickan låg mobilen, men bilnycklarna var...borta. Vi letade och letade men att hitta ett par nycklar i meterhög snö är ju som ni förstår ganska dömt att misslyckas.

På resan hem ringde K bilfirman som sa att en ny nyckel kostar 200 dollar. Det är ungefär en veckolön på Fred Myers. Så jag surade lite. när vi parkerade i garaget tyckte K att vi skulle leta i tomburkstunnan, efter de första nycklarna jag tappat. Mycket riktigt, längst ned på botten låg dom, förmodligen slängda tillsammans med skräp som jag haft i bilen.

Vad ville jag säga med det här. Jo, om ni får för er att helt plötsligt kasta er ner i snön och rulla runt som en treåring, glöm inte att ni är vuxna människor med nycklar, mobiler, glasögon och annat skräp att hålla reda på...

Kram

Friday Im in Love

Hej på er!

Svenskalektionen i tisdags gick finemang, tack för alla TIPS! Svenska A hängde på och tillsammans hjälpte vi fyra seniorer att rulla på Rrren och innebörden av Å, Ä och Ö. Seniorerna hade antingen svenska fruar eller föräldrar och en av damerna hade med sig en sten med svensk text på som hon bad mig att tyda. En sten som hennes svenska pappa målat innan han gick bort. Förhoppningsvis tyckte det att vi gjorde bra ifrån oss som lärare så vi för komma tillbaks igen. Det där med att undervisa verkar ju vara rätt kul, tidigare har jag mest gett jobbrelaterade föreläsningar och det är ju inte alls samma sak som att lära ut språk!

Den här veckan har jag lärt mig massor med nytt på jobbet. Jag kommer att åka på endel jobbmässor i rekryteringssammanhang, ska bli superkul! Jag skulle så gärna vilja berätta mer om organisationen jag jobbar för, men jag vill inte att jobbet och bloggen ska kopplas till varandra. Jag kommer helt klart få tillfälle att lära mig mer om the Natives i och med det här jobbet, så mycket kan jag säga. 

 Om en stund (när K har steppat klart på the Treadmill nere i sin Mansgrotta) ska vi bylsa på oss och ta ut Kenza, sen blir det middag ute någonstans. Är sugen på en Margaritha. Det är fredag, på måndag är vi lediga för det är Presidents Day. Och jag är kär. Livet är härligt nu

Grottgrabbarna överlevde!

Comment
Hello, it's Travis, the guy on the right in the picture. We made it to the cave and set up camp. On the backside of the cave there are a lot of burnt out birch and spruce trees from the forest fire a few years ago, they make great firewood. Unfortunately the wind was blowing too hard through the cave for any meaningful amount of ambient temperature increase. So we killed a couple hours exploring around the place till it was getting dark and headed back down. We have plans to go again in a couple weeks, hopefully with more people.

P.S. Without being plugged in the car froze that night. Lucky for us it was at home and not mile 48 Chena Hot Springs Road. :D

FlowersNästan så jag börjar känna mig lite bortskämd. Men bara nästan.

LOVE LOVE LOVEIdag är inte bara Alla Hjärtans Dag. Idag gifter sig ett par som jag beundrar. Ett par som verkligen kan det där med KÄRLEK. HA DEN ÄRAN PÅ BRÖLLOPSDAGEN B och S!

och så förstås..

Massor med Kärlek och långdistanskramar till er, FAMILJ, VÄNNER och BLOGGVÄNNER

Climbing Angel Rocks

Lördagspromenaden med Kenza blev en halvdags hike upp till Angel Rocks. Vi pulsade uppför leden och eftersom vi var klädda för -30 grader som det var nere i dalen blev det ordentligt varmt när vi kom upp på berget. På vägen upp mötte vi två killar i 20 årsåldern med full packning som berättade att de planerade att övernatta i en grotta däruppe. Mitt på dagen i starkt solljus lät det faktiskt riktigt mysigt och jag blev själv lite sugen, men jag undrar hur det var när graderna sjönk och mörkret lagt sig? När vi klättrat ner igen åkte vi till ett året runt fik/bar i närheten. Det enda fiket/baren/restaurangen i närheten vill säga. När vi klev in kändes det som vi klev rätt in i någons (lite sunkiga) vardagsrum. Det hängde kläder på tork mitt i restaurangen och två hundar låg i fåtöljer och snoozade. Den äldre mannen som serverade kaffe drog genast fram kikaren när vi berättade att vi träffat två övernattare uppe på toppen. "Vardagsnöje" för oss här ute i bushen, berättade mannens dotterdotter, som också spejade.
Killarna som skulle övernatta i grottan. Vi vet inte om de verkligen genomförde sina planer men nog såg de rustade ut för att lyckas! (Guys it would be really cool to hear about your night!)
Kendrick and Kenza on top of the WorldMarieL - Friluftsfrämjaren

Tjyvstart på ValentineFörsta jobbveckan avklarad och K och jag firade på the PUMPHOUSE. Provade en rätt från deras Valentines Meny;

Rosmarin Anka med Blåbärssås, Sparris och Pannkaksbakat Rishjärta. Smakade GUDOMLIGT och något jag rekommenderar er som är STJÄRNOR I KÖKET. Ni andra får pallra er hit till Alaska ;)

MarieL som Sfi lärare

Nästa tisdag har jag antagit utmaningen att bli svenskalärare för en kväll. Om det går vägen ska jag hålla kurs en gång i månaden. De som vill lära sig är ättlingar till norskar och svenskar som kom hit under guldrushen.

Tycker det ska bli superspännande men har ett litet problem. Jag har aldrig lärt ut svenska som språk tidigare (förutom till K möjligen) och nu skulle jag vilja be om er hjälp!

Har ni förslag på roliga (och enkla) konversationer ur en typisk svensk vardag? Vilket är det bästa sättet att få en amerikan att säga R på?

Maila mig / kommentera här, så lovar jag att tipsa amerikanerna om att de kan läsa mer svenska på era bloggar!


Sökte på Google efter bilder för "svenska". Här har vi Katy Perry med några "svenska" modeller...;)


Glass i lass

Alltså vad är det med Alaska och glass egentligen? Jag äter helt ärligt glass varenda kväll efter middagen. Till viss del vill jag skylla på Ks syster som skickat glasskuponger för Ben n Jerrys (och på K som så snällt delar med sig) men jag undrar fortfarande vad detta sug efter nåt kallt kommer ifrån.

Idag när jag kom tillbaka till jobbet från lunchen passerade receptionisten förbi med en stor skål med vad som såg ut som jordgubbsglass.

- Det finns glass i kylen, det är bara o ta! sa hon till mig och log på det där sättet som bara en Alaskiansk kvinna med en skål glass kan göra..

K har som tur är hittat lösningen på vårt glassbegär. Han har köpt ett gåband. Det ska vi springa på på kvällarna. Helst istället för att äta glass.

Första dan på jobbet

Igår var första dagen på nya jobbet! Det första jag fick göra var att åka och ta ett drogtest. På Freddies räckte det med ett salivprov, det här var lite annorlunda. När jag kom till mottagningen räckte de över en kopp och sa i princip "GO POTTY". Ni fattar. Och det var ingen liten kopp...

Resten av dagen var dock helt underbar. Trevliga kollegor, EGET OFFICE, nära till kaffeautomaten, strålande sol genom fönstret, agenda, mål och massor av policies och litteratur att läsa igenom. När klockan var fem var det svårt att förstå att det var dags att gå hem redan. Skön känsla!
Skijoring

Idag var vi och tittade när våra vänner tävlade i skijoring. De har två Australiensiska Fårhundar som de tolkar efter och jag måste säga att det såg ut att gå riktigt fort. När man åker skidor efter hund använder man såna skidor som jag provade häromdagen och man åker fristil. Jag tyckte det var väldigt jobbigt (utan hund), men det ser väldigt smidigt och fint ut när de åker efter hundar. Vissa hade tre hundar som drog samtidigt och det såg inte alls jobbigt ut för den som förde. Jag tycker det verkar vara en kul sport med mycket glada människor. Om ni är intresserade av tävlingar går VM i Skijorning i år vid Holmenkollen i Oslo, Norge.
Högenergihundar, redo att ge sig ut på banan
Lite sol gjorde det riktigt mysigt för åskådarnaWiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Vi har precis bokat resa hem till SVERIGE i sommar!!!!!!Gilla

K är tillbaka från Kalifornien. Kenza, Belle och jag trycker på Gilla knappen. Mamma du behöver inte oroa dig, chokladen är till mig inte till hunden..ÄLSKA Pågens GIFFLAR

Bullar på burk?

Tänk att i USA kan man baka KANELBULLAR på 15 minuter. Så här gör man (not);

1. Köp en burk färdigrullad och färdigjäst kanelbullsdeg
2. Ser ju lovande ut, eller hur?3. Här kommer det kritiska momentet. Få INTE för dig att fylla i blanketter från FÖRSÄKRINGSKASSAN samtidigt som du har bullarna i ugnen. Om du mot förmodan skulle få det, och får samma resultat som jag fick här, så rekommenderar jag att skära av den brända toppen, lägga på tomat och mozarella och göra KANELBULLSBRUSCHETTA istället.


Håkan o jag

http://www.youtube.com/watch?v=eJ0_2do-Ykk

Städtime! Håkan hjälper till. Hellström alltså. Tack moster!

Svennedejt och ännu mera svenskt

En svensk tjej som bor i Fairbanks har hittat hit till min blogg och idag träffades vi över en fika IRL. Faktiskt första gången jag träffar någon som jag vet läser bloggen, som inte kände mig sedan innan. Lite som en blinddate, men där ena parten (jag) redan öst ut hela sitt register i skrift i cyberspace. Märklig känsla, men kul! Det var sjukt trevligt och nästan lite overkligt att sitta på ett fik i Fairbanks och prata svenska. A, som doktorerar häruppe, berättade att hon känner två andra svenska tjejer vid Universitetet och att hon själv trivs förträffligt bra här i Alaska.

Efter fikan ringde K från IKEA i Ontario, CA och frågade om han skulle köpa med sig ett stycke Sverige. Heaven, YES. För att toppa den här dagens Sverigekänsla avslutade jag med bakad potatis och egengjord Skagenröra! Mmm Sverige känns mindre långt borta idag!Skiiiiing!!!Herrej--vlar vad jobbigt det var att åka "skatestyle"! Jag hade på känn att min kondition skulle vara kass och efter en timme på skidorna trodde jag att jag skulle svimma och kräkas samtidigt. Det måste vara jobbigare att köra den här stilen än vanlig traditionell längdåkning, men KUL var det! Kenza sprang vid sidan, framför och ibland bakom och jag skrek RUN RUN och hon susade fram som värsta Forrest. Vilket TEAM vi är!

På lördag tävlar en av Ks vänner i Skijourning, alltså skidföre med draghjälp av hund (har ingen aning om vad det heter på svenska) här i Fairbanks, ska eventuellt dit och heja på!

Kära Bullen

Kära Dagbok/Bullen/Bloggen

Förlåt att jag inte har hört av mig på ettag. I förrgår hade jag en pissdag, ni vet en sån där dag när allt bara blir negativt (ni som inte vet vad jag pratar om, hur fasiken gör ni?) Iallafall, jag kände mig ensam, otroligt trött på kylan, mörkret och alla amerikaner (förlåt, det finns också ni som är underbara, det var de andra jag tänkte på) Ibland vill man liksom bara ha någon i närheten att kunna ösa ur sig allt på, en Molgan som kan nicka och säga "jag förstår dig". Min kärlek K är ganska bra på det där i vanliga fall, han har bott i Sverige i tre år och fick känna på kulturskillnaden mellan Sverige och USA den vägen så han vet lite hur jag tänker. Men den här veckan är han i soliga Kalifornien på utbildning. Det är då man behöver en Molgan. Eller Molganina. Helst en svensk sådan. Typ i min ålder. Med samma bakgrund och värderingar. Som kan lyssna, hmma och säga "ja men visst är det så Marie, alla andra är dumma i huvudet och du har rätt".

Idag är jag gladare! Igår var min sista dag på Fred Myers och jag firade med Pizza, Riesling och lite sovmorgon. (Humörhöjare 1) Under morgonpromenaden med Kenza fick jag ett samtal om blomleverans (Humörhöjare 2), K hade skickat blommor för att påminna mig om att våren kommer snart. Kenza och jag såg massor med skidåkare under promenaden och fick även närkontakt med en hundspannsförare som skrek "GET OUT OF THE WAY". En av hennes hundar rusade in i Kenza som slog en kullerbytta i snön, såg läskigt ut men hon tyckte det var skoj! (Humörhöjare 3) Efter promenaden var jag så sugen på att själv susa runt i snön att jag åkte och hyrde ett par skidor, "skatestyle" vilket jag aldrig provat innan. Under första provåket ringde EN SVENSKA som befinner sig i Fairbanks som jag ska fika med imorrn.  Humörhöjare 4) Nu sitter jag och gottar mig med en påse chips (Humörhöjare 5) och ett glas Riesling (Humörhöjare 6) och kan inte förstå hur jag kunde vara så arg och vrång för bara några dagar sen. Det var väl den där vågen som dom pratar om i Mars och Venus boken. Nu är det lugnt vatten igenRSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin