-20 humörpoäng

Kenza har ägnat natten åt att tugga i sig min läderstövlar som jag köpt i Sverige. Som inte går att få tag på här. Perfekt nu när min skobudget är sådär jättehög efter åtta månader utan jobb. Tur att det finns ett så bra utbud av skor här i Alaska. Not. .......Byracka


IndulgenceAlaskianer äter mest glass av alla i hela världen. Jag bidrar helt klart till att höja statistiken.....

Solokväll

K reser mycket i jobbet just nu...att vara gräsänka blir betydligt roligare med ett glas Merlot och en god pesto med pastrami. Det är först sen när man ska gå och lägga sig som det blir påtagligt jobbigt. Jag är en bestämd motståndare av flanellpyjamas, hur poppis det än är i det här landet. Får köra dubbla raggsockor och hoppas att Belle och Kenza vill göra mig sällskap..


Addict?

Imorse pratade de på radion om olika konstiga begär. Själv är jag beroende av kaffe, plus att jag kollar bloggen minst en gång per dag. Ganska "lätta" begär om man jämför med det här...

http://tlc.discovery.com/videos/my-strange-addiction-couch-cushion-craving.html


Blue SkiesUtanför Anchorage. Åkte kabinbanan upp till toppen av Alyeska. Vackert!

Lycka är...

Lycka är att efter en dag på jobbet komma hem till mormor G och få frågan

-Vill du ha BJÖRNBÄRSPAJ eller KOKOSNÖTSCREMEPAJ eller kanske BÅDE OCH?

Mormor G gör de godaste pajerna i hela USA, baske mig

Dead horse?Det finns många avlägsna platser i Alaska, platser som få människor känner till eller har besökt. Deadhorse, dit K flyger imorgon i jobbet, ligger långt ovanför polcirkeln, men är en av få platser det faktiskt går att köra till (om man har extra reservdäck), något som känns föga lockande just nu men som säkerligen vore ett äventyr i sommar. Deadhorse är första anhalten när man ska till Prudhoe Bay, där mycket av Alaskas olja kommer ifrån.

Alaska är fullt med små byar dit man måste flyga för att det inte går några vägar. Även på de små öarna till vänster, mitt i Ishavet, bor det människor som försörjer sig på fiske och lantbruk. Jag tycker att det är helt fantastiskt och samtidigt obegripligt att människan har valt att slå sig ner här, långt bort från, vad som för mig är, civilisationen. Jag hoppas att jag någon gång får möjligheten att besöka någon av dessa byar, tänk vilket äventyr!


I am Beautiful...and so are You


Under veckan som gått har jag blivit tilldelad Beautiful Blogger Award från tre kära bloggkollegor, Swaussie, Eleonor och Liz. Tack snälla ni!

Jag vill ge awarden till samtliga som bloggar om sina liv utomlands, ni är ett otroligt stöd för mig och från er hämtar jag både råd och inspiration. Med awarden kom en rad frågor att svara på;

Ta upp närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4. Vad står där?

Helt ärligt var den totalt blank, amerikanska författare får ofta betalt per sida..hrmf. Boken har jag lånat från mitt nya jobb och heter "Human Resource Management" av P. Buhler

Vad var det senaste du såg på TV?

Är ÖVERLYCKLIG över att SOLSIDAN har börjat igen, har redan sett första avsnittet två gånger!

När var du senast utomhus och vad gjorde du då

Imorse, startade bilen och körde till ett möte med nya chefen.

Vad har du på dig?

Eftersom jag har håriga husdjur hoppade jag snabbt som attan ur Business stassen när jag kom hem. Grå mysbyxor och Ks hoodie och tjocka strumpor gäller på hemmaplan.

Vilken var den senaste filmen du såg?

SALT med Jolie. Det finns få människor som skulle se snygga ut när de hoppar från en bro och klamrar sig fast på ett lastbilsflak i 140 km/h. Ja, jag vet, det är bara på film..

Skulle du överväga att flytta utomlands?

Det har jag gjort några gånger nu, fast flytten till Alaska var den första som var "på riktigt". Jag kan tänka mig att flytta igen om några år. Gärna till Sverige då förstås.Den ljusnande framtid är min....miiin!!!Bild lånad här


ÄNTLIGEN har jag hittat ett jobb som passar mig! Och det bästa av allt....arbetsgivaren höll med! Den 6e februari börjar jag som Human Resource Specialist på ett NGO här i Fairbanks. Ni kan inte förstå vilken lättnad detta är för mig. Hela förra året kämpade jag med mig själv, först för att jag lämnade ett jobb i Sverige som jag verkligen trivdes med och sen för att jag inte alls fick jobba under tiden jag ansökte om mitt Greencard! När man står utanför arbetsmarknaden under en längre tid är det lätt att börja tvivla på sig själv och sin egen kompetens. Jag har upptäckt att jag själv oftast är min största motståndare. Negativa tankar som "inte klarar väl jag av det där jobbet" bubblar upp hela tiden och då är det svårt att formulera en ansökan (på engelska) som sticker ut och övertygar.

Till er kära bloggläsare som är/har varit/är på väg i samma situation som jag, där ni söker jobb i ett nytt land;

TVIVLA INTE PÅ ERAN KOMPETENS! 

Det har tagit ett år för mig från det att jag flyttade från Sverige tills det att jag hittat ett jobb som matchar min kompetens.  Det känns som väldigt länge, det ÄR väldigt länge, och det får man vara beredd på när man byter land. Men det går!

Vi svenskar sticker ut ur mängden med hög utbildning, vi har ofta rest mycket och sett världen och vi pratar bra engelska. Tre bra trumfkort att spela på när vi söker jobb. Sen gäller det att trycka på TRANSFERABLE SKILLS, har man jobbat med bokföring i ett system i ett land kommer det inte se likadant ut i det nya landet. Så är det. Men man kan grunderna och har därför transferable skills som arbetsgivaren kan dra nytta av. Tänk på att prata om det när ni söker jobb!


Blåbär lika med..bög?Bild lånad från 6barnsmamma.blogspot.com


I Sverige klär vi ju gärna våra barn i blåbär och smultronsmössor. Sött! Idag var det en mamma som handlade av mig vars bebis hade just en sån här mössa, minus stjälken men med matchande vantar. Jag försökte charma bebisen och log och sa;

"Wow, you look like a sweet little BLUEBERRY"

Mamman tittade iskallt på mig, sen sa hon till sin bebis "That woman just called you a FRUIT"

För er som inte fattar är Fruit en vanlig benämning för homosexuell i USA. Hon tyckte alltså att jag kallade hennes bebis för bög. Typ.

Jag försökte be om ursäkt men kände inte att det riktigt funkade att gå in på att i Sverige, där jag kommer ifrån, är alla barn klädda till Fruits..

Det där med språket alltså.....;)

Spank a child

Igår hade jag min första "Spank a child" upplevelse.

En ung tjej med två små barn handlade av mig och ena barnet pekade på insamlingsbössan och frågade vad pengarna var till. Då drämde mamman till barnet på handen så det dånade och jag hoppade till av rena förskräckelsen.

Som svensk får jag verkligen bita mig i armen för att inte lägga mig i när jag ser sånt här. Spanking är tillåtet i många delar av världen och här i USA är det ungefär 50/50, många tycker det är helt OK att tillrättavisa sina barn med, som jag ser det, våld. Självklart är jag färgad av vårt svenska samhälle där spanking har varit olagligt länge.

Jag har inga barn. Kanske mitt synsätt ändras när jag själv står där i affären en dag, trött och med två barn i släptåg. Fast just nu tvivlar jag på det.


Recept från kassan

Tillbaka från Anchorage och en vanlig jobbdag igår. Många kunder är väldigt medvetna om sin hälsa och handlar frukt och grönt, extra mycket så här efter nyår. Sen finns det såklart undantag..


MarieL (det ingår i jobbet att "chatta upp" kunderna); So, you are having hamburgers for dinner tonight?

Medelålders manlig kund; No, I found this great new recipy of Baconwrapped Bacon!

MarieL; .....?

Medelålders manlig kund; Yeah, you take a layer of bacon, sprinkle it with italian sausage, dry pieces of bacon, make a roll and wrap it in Bacon. Then you fry it up and put it in a bun. It is SOOO delicious, all that juicy bacon!

MarieL; Wow...that sounds...Yummy..

Tror det ser ut ungefär så här...bild härifrån
Ur Alaskiansk ordlista


Cheechako: Ord för nykomling, vanligtvis en person som ännu inte upplevt en vinter i Alaska

Wilderness Woman Contest

Fortfarande i Anchorage och jag chillar på hotellet medans K är och jobbar. Höll på att sätta frukosten i halsen när jag läste den här annonsen och är lite besviken att jag missade att kandidatera till tävlingen som hölls i december;


WILDERNESS WOMAN CONTEST

This fun-filled festival challenges single women to compete for utter Alaska Womanhood. THey haul water buckets in a race for strength and efficiancy, make a sandwich for a local bachelor, drive a snowmachine, catch a fish, climb a tree and lug a load of firewood. The woman who performs the fastest and most accurately wins. No fee to participate!

Hoppsan, jag är ju inte singel längre. Men annars hade jag verkligen ställt upp. Vill ju inte missa chansen att få visa att jag kan bre smörgåsar åt män.


MullbärVar in på Target för att köpa balsam och vad hittar jag där om inte Alaskas (eller USAs) sista ex av Mullberry for Target väskan som Linnéa tipsat om på sin blogg. Nu är den min!

Fine dining i AnchorageDet finns gott om mysiga restauranger i Anchorage. Vi besökte Simon och Seaforts som är en av stans bättre fiskrestauranger. I entrén möts man av ett gigantiskt djurhuvud, men låt er inte luras av det, maten är HELT fantastisk.

Mini getawayK och jag är i Anchorage på minisemester. Shopping, god mat och vackra vyer är planen. Här står jag i en galleria och tittar ut över stan som är helt omgiven av berg. Vackert!

60 dagar

Igår blev jag inkallad till chefen på 60dagars review. Jag kan inte fatta att det redan gått två månader sen jag började på Freddies. Jag fick en 3 av 5 i "betyg". Kan ju ha att göra med att jag inte är särskilt motiverad..dags att byta jobb med andra ord. 2011, bring it on!!


Skruttplutts 60 frågor

Linnéa utmanar och självklart är jag på. 60 frågor

1. Hur gammal är du om fem år

Ausch, över trettio..hela 34 faktiskt. Det är ju förskräckligt..


2. Vem var den sista du träffade?

 K som flög till Anchorage vid sex imorse för att jobba.


3. Hur lång är du?

Får frågan minst en gång per dag I kassan. Ofta följt av “your mother must have fed you well” eller “do you play volleyball?”. Jag är 180 cm och har ingen kontroll på bollar whatsoever


4. Vilken var den senaste film du sett?

Ha ha, nördigt värre, en dokumentärfilm om hundar. Men jag har ju en ursäkt..


5. Vem ringde du senast?

K. Jag ringer ju mest K. 2011 ska det bli ändring på det.


6. Hur löd ditt senaste sms och till vem?

“Can we watch Ghost sometimes?” Its on tv here and Whoopi is hilarious. Im off in two hours, can´t wait” Till K.


7. Vad är dagens planer?

Åka till hundparken, äta middag och jobba kvällspass på Freddies.


8. Föredrar du att ringa eller skicka sms?

Det blir nog mest sms. Eller FB. Eller skype. Jisses, måste ringa mer!


9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda?

Väldigt gifta. Bor I samma hus som jag var bebis i.


10. När såg du senast din mamma

I förrgår på Skype. In real life den 8e februari 2010 på Arlanda, jag grät och hon grät. Usch, längtar till sommaren, då ska vi kramas!


11. Vilken ögonfärg har du?
Blå..med lite grått i


12. När vaknade du idag?

Klockan 5.30. Fast jag snoozade till typ 9. Det är kolmörkt här till ungefär 10.30. VÄLDIGT svårt att gå upp om man inte ska iväg någonstans.


13. Har du någon gång hittat en katt?

Vi hittade två katter I ett flygplansförråd. Det är en tant här I Alaska som tar hand om hemlösa katter och förvarar dem där. Vi blev helt kära I två kattsystrar, Sam o Belle. Sam är I himlen tyvärr, Belle lever loppan och dricker vatten ur julgransfoten.


14. Vilken är din favoritplats?

Här vill jag gärna skriva “varsomhelst tillsammans med dom jag älskar”. Så jag gör väl det


15. Vilken plats föredrar du minst?

Vi hyrde en lägenhet I Tynnered ettag. Varken tidpunkten, lägenheten eller Tynnered var särskilt trevligt just då. Men det kan ju ha ändrats.


16. Var tror du att du befinner dig om tio år?

Haha, om jag fått frågan när jag var 19 hade jag ju aldrig sagt “I Alaska, I ett timmerhus, med mössa på” Jag är sämst på att spå framtiden. Raka motsatsen till här vore väl “på maldiverna, I solen, I bastkjol”


17. Vad skrämde dig som barn?

Jag var en riktigt fegis som aldrig var den som hoppade från hustak och bröt nyckelbenen. Jag var rädd för ormar, höga höjder och främmande gubbar med skägg.


18. Vem fick dig att skratta senast?

K. Ibland behöver han inte ens öppna munnen.


19. Är du för ung för att äga vinylskivor?

Haha, ja. Just nu är det mest Slacker som gäller. Och bilradion.


20. Har du stationär eller bärbar dator?
Bärbar

 
21. Sover du med eller utan kläder på dig? I Alaska? Skämtar du? Kläder och fyra täcken, en man, en hund och en katt.


22. Hur många kuddar har du i sängen? Två som är mina.


23. Hur många landskap har du bott i? Västmanland, Småland, Västra Götaland, tre.


24. Har du någon gång spytt på fyllan?
Ja. Förhoppningsvis för sista gången…


25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota?

Egentligen barfota I solen. Just nu raggsockor och hikingskor.


26. Är du social?

Egentligen är jag ju jättesocial, men härborta har det varit torka på den fronten. Helt nya sociala koder I Alaska jämfört med Sverige. Just nu är jag väldigt nätsocial…


27. Vilken är din favoritglass

Det finns lokalt tillverkad glass hör med namn som “Bear claw” och “Moose tarts”. Riktigt jäkla gott, nästan bättre än Ben n Jerry´s.


28. Vad skulle du göra om du vann en miljon?

Tråkigt, men jag skulle betala av bilen och huset. Jisses vad vuxet det låter!


29. Tycker du om kinamat?

Inte gott. Friterat. Usch.


30. Tycker du om kaffe?

Kaffe och fika är för mig ungefär lika viktigt som religion är för en genomsnittsamerikan.


31. Vad dricker du till frukost? Te, kaffe eller juice, ibland alla tre men då är det myssöndag.


32. Sover du på någon särskild sida? Latsidan? Men det ändrar jag ju på när jag har ett 8-5 jobb..


33. Kan du spela poker? Nej. Häruppe är det fräsigt att spela ett kortspel som heter Crowns. Fast jag vinner aldrig..


34. Tycker du om att mysa? Ja men självklart

 
35. Är du en beroendemänniska? Periodberoende. Just nu är jag beroende av kaffe, datorn och äpplen.

 
36. Känner du någon med samma födelsedag som din?

Nej, inte vad jag vet.


37. Vill du ha barn?

Ja! Operation övertalning pågår. Om allt går vägen kommer det en liten parvel om typ fem år..

 
38. Kan du några andra språk än svenska?

Jag vill säga att jag är ganska bra på engelska, men jag har fortfarande svårt med humor! Jag har vart grym på både tyska och spanska men en förutsättning där är att jag har språket omkring mig. Norskar och danskar förstår jag ju. Jag gillar språk och älskar att resa, ska verkligen plocka fram spanskan och tyskan snart, men just nu fokuserar jag på att förstå locals I Alaska.


39. Har du någonsin åkt ambulans? Haha, ja men bara som moraliskt stöd. Hade att göra med en alldeles för starkt blandad drink I ett somrigt Sthlm.  

 
40. Föredrar du havet eller en pool? Havet!! Och svenska insjöar!


41. Vad spenderar du helst pengar på? Mina fickpengar från Freddies har hittills mest gått åt till julklappar. Jag köper gärna presenter. Till andra och mig själv.


42. Äger du dyra smycken? Inte särskilt många. De jag har vårdar jag ömt.


43. Har du någon gång testat att röka? Ja, flera gånger. Verkligen dumt. Nu har jag inte testat på över ett år. Väldigt smart!


44. Vad var det senaste du stoppade i munnen? Haha..en bit äpple


45. Vem är den roligaste människan du känner? Mina vänner A och B I Sverige är väldigt roliga. Ibland är de roliga utan att de själva vet om det! Mamma är också väldigt rolig utan att veta om det!


46. Välj ett ärr på din kropp? Jag var ju en fegis som barn så jag har inte så många. Näe, jag kan inte komma på ett ända faktiskt. Men jag har ett gäng beautyfläckar, ett stort I pannan som är resultatet av solande med olja. Tänk på det, skippa oljan!


47. Vad har du för ringsignal? Oh, en hemsk en. Ska byta när jag skaffar en fräsig mobil. Om jag skaffar en fräsig mobil.

 
48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten? Mamma och pappa har ett helt förråd. Stackars. Ska sortera när jag kommer hem, jag lovar.


49. Flirtar du mycket? Vissa kanske tror det, men det står I min arbetsbeskrivning att jag måste le I kassan. Så då gör jag ju det.


50. Vart togs din profilbild för din blogg? I Orlando, Florida.


51. Kan du byta olja på bilen? Absolut. Fast jag ser hellre att andra gör det åt mig. Man blir ju så smutisg annars.


53. Vilken var den senaste bok du läste? Sunday list of dreams. Väldigt mycket chiclit. Vravar det med filosofiböcker


54. Läser du dagstidningen?
Nope.


55. Prenumererar du på någon veckotidning?

Yes, flera stycken, Times, Elle, Glamour, Forbes, och flera resetidningar. Men jag tittar mest på bilderna.


56. Dansar du i bilen?

Ja, dansar, sjunger, dricker kaffe äter och pratar I telefon. Helt livsfarlig är jag!


57. Vilken radiostation lyssnade du på senast?

102,5. I Alaska alltså. De spelar rockigt där.


58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?

Inköpsslistan som jag glömde hemma när K och jag skulle veckohandla I söndags. (ett av våra nyårslöften)


59. När var du i kyrkan senast?

Jag var på bibelskola med Ks mormor I mars. Igår var det en man I kassan som tyckte jag skulle gå lite oftare. Fast vi tyckte inte lika han och jag.


60. Vilka personer utmanar du? Absolut alla som läser min blogg! Jag vill veta vilka ni är! Ni som inte har bloggar kan väl maila mig på marielsworld@hotmail.com


Foton

Så här såg vi ut när vi var på  svart vit maskeradbal i december. Bilden är tagen efter förrätten, jag är alltså inte gravid utan bara väldigt mätt. Som tur var knäpptes inga bilder efter efterrätten...

Post från bloggvän

Min nyfunna bloggvän Min plats i solen är inte bara bra på att sprida glädje över nätet. Igår fick jag RIKTIG post i brevlådan, GODIS från Sverige! Tänk att en person som jag aldrig har träffat känner mig så väl! Tack snälla fina Lotta, här ska kalasas!

 


1/1/11
Haha, vi hamnade rakt i ett säckpipegäng som spelade på The Pumphouse där vi mötte upp Bruce och Jana för drinkar och desserter. Riverdance blev det också lite senare...Gott nytt år på er allihop!!

RSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin