29 Maj

Är ingen vanlig dag, idag fyller ALLA KÄRASTE SYSTER år! Grattis älskade vännen, snart ses vi!

29 Maj förra året var jag ofrivillig hemmafru. Jag hängde mycket i solen på balkongen läsandes magasin och när det blev för varmt jobbade jag lite svart med Carwash. Inte helt jobbigt leverne när jag tänker efter...

Hemma hos Ann del 1.För er som är intresserade av livet i Alaska har jag nu en alldeles färsk följetong, Hemma hos Ann. Här i del ett får ni se hur det går till att byta propantank till gasspisen!

Jag går och fiskar

Vi smälter bort här. Nu åker vi till floden och fiskar istället!


89 grader

Good Morning Sunshines!
Ja, ni såg rätt, termometern visar 89 grader härborta. Eller 33 grader celsius. UNDERBART!

Bisonkött på min Bucket list

Frågade Direktörn på mitt jobb idag om man i hans familj äter hjortron? Usch, nej, sa han och blev mäkta förvånad när jag berättade att bären som ratas av de flesta här i Alaska minsann är en svindyr delikatess hemma i Svedala. Bisonkött däremot, sa Direktörn, det måste du prova Marie.  

Trendigt helt enkelt?

Jo, jag har ju träffat en del svenskar häruppe. Äntligen, skulle man kunna tillägga också, lika barn leka bäst heter det ju. Ann, som ursprungligen är från Stockholm och praktiskt taget uppvuxen i kungens hovstall, har i dagarna tagit det här med Alaskianskt leverne till sin spets. Hon har nämligen flyttat in i en "Dry Cabin" dvs. en liten stuga med sovloft och värme, men utan dusch. Och med utedass. Med ett litet sjynke framför. Nu har jag ju inte känt Ann särskilt länge men om det är NÅN som pallar utedass med litet sjynke i 40 minusgrader i vinter så är det nog hon. Tycker det är makalöst spännande det hela.

Överlag upplever jag att det är många som kommer till Alaska för att hitta tillbaka till "det enkla och sparsamma" livet. Många bor i stugor utan vatten (och el) trots att de egentligen skulle kunna unna sig betydligt bekvämare och mer materialistiskt boende. Särskilt bland studenter verkar detta vara en trend och jag undrar om detta är något som är speciellt för Alaska eller om folk faktiskt har tröttnat på att leva bekvämt och väljer den exotiska vägen. Har det helt enkelt blivit trendigt med enkelhet?

Det sa bara KLICKKlick sa fotografen inne på Sam´s Club och så hade vi (vissa helt motvilligt) förevigats i ett tjusigt Sephia. Helt plötsligt känns häst, vagn och opastöriserad mjölk på en Amish farm inte så långt borta.. nån som är på? Ett litet kollektiv? Nähä inte det?

Sommartecken på Steele Creek

Tittar man in på Steele Creek idag hittar man flera tydliga tecken på sommar;

Maskrosor i backen, Tvätt på balkongen, Myror i entrén, Läskande amerikansk lemonad och Bländande blek svenska i shorts och bikini i städtagen. Allt till sköna toner av Winnerbäck blandat med DansbandsLotta och Världens bästa servitris.

Och jorden gick inte under igår heller

Granit Tors Trail

Granit Tors Trail är en 16 miles lång runda upp till ett gäng toppiga stenar av granit. Leden ligger ungefär en timme in på Chena Hot Springs Road utanför Fairbanks. Igår tog K och jag en halvdagstur och gick halva leden. Det var rätt lerigt så det gällde att sicksacka sig fram. Isen på älven som rinner längs leden är borta så vi såg massor med folk som campade från sina husbilar och även en hel del kanoter. Funderade lite snabbt på att gå en kajakkurs men blev avskräckt när jag kände på vattnet, ISKALLT. Tänk er att köra eskimåvänding i nästan nollgradigt vatten, BRR. Både myggor och fjärilar har tittat fram så nästa tur gäller det att få med myggsprayen. Så länge man rör på sig håller de sig borta, men när vi satte oss ned för att fika flockade de sig snabbt i våra svettiga nackar. Efter 5 miles fick jag skavsår på hälarna och kände att det var dags att vända tillbaka. Bra skor är SUPERVIKTIGT när man vandrar, något som är minst lika viktigt är bra STRUMPOR och just idag råkade alla mina bästa ligga i tvätten. Man lär sig nåt, hela tiden...Kenza jagade efter fjärilar
Bakom bron här var det ett par som campade. När K vände sig om satt det en tant och kissade helt fritt fram. Precis som i Sverige med andra ord.
På vägen tillbaka stannade vi på Two Rivers Lodge. Öl är som godast när man är svettig med skavsår. Syns lite dåligt men mannen i bakgrunden här håller i en jätteBULLET som han funderar över att köpa. Helt normalt här, att ta med sig gevär och kulor in i baren och sälja. Precis när vi fick vår mat klev en LENNART JÄHKEL kopia in genom dörren men varken jag eller K vågade fråga om vi fick ta kort på honom. :)


AnkmackaVåra grannar föder upp ankor som lägger nya ägg varje dag. Kan helt ärligt säga att jag aldrig smakat så goda ägg, perfekt på frukostmackan!

Svenska läckerheter?

Hörrni, imorrn ska jag på Potlatch, eller Picnic, med alla norskarna. Vi firar 17 Maj, fast lite i förtid eftersom dagen infaller mitt i veckan. Alla ska ta med sig en Skandinavisk rätt.

Vad tycker ni jag ska laga?


I would walk 500 miles

YES äntligen lördag! Medans ni sitter och hejar framför Melodifestivalen tror jag att jag sticker ut i solen på HIKE. Termometern visar 19 grader celsius (i solen) så idag tar Alaskianerna garanterat på sig flipflops och korta shorts. 

Imorse tittade K och jag på Worldwalks, en site med världens vackraste vandringsrutter. Vi funderar på en minisemester under vårt Sverigebesök. Jag har fått blodad tand efter att ha bott här i Alaska dit det kommer massor med äventyrslystna hikare. Jag vill se Dolomiterna, Rumäniens slott, Irlands gröna kullar och Pilgrimsleden i södra Frankrike. Så lite semester, så mycket att se!! Just nu vore mitt drömjobb att få betalt för att åka omkring och testa olika hiker. Hur slår man sig in på den banan? Tänk er vad underbart; Vandra en hel dag, komma fram till en pittoresk by i Italienska Alperna, äta en ljuvlig middag på lokala råvaror, dricka vin från trakten och lyssna till historier från människor du mött på vägen. Och så skriva lite och fakturera för kalaset...:)

Vilka är de vackraste platserna ni besökt? 

Tränar inför Beach 2011 a la AlaskaI sommar hoppas jag och K på att utforska mer av Alaska. Hittills har vi bara gjort kortare utflykter med max en övernattning, och då i Denali Park i en flådig stuga. I år blir det mera HARDCORE om jag får bestämma och med det menar jag alltså flera nätter, i tält och ALL PACKNING PÅ RYGGEN, inte på hästryggen som vi alltid varit bortskämda med när vi besökt Ks mamma i Idaho. Idag köpte jag ny ryggsäck där jag får ner både tält, sovsäck och mat för flera dagar. Nu ska jag bara orka bära den också...Tyvärr kan jag inte påstå att vi har förberett oss på att springa omkring med 60 liters packning på ryggen. Helt ärligt så har nog varken jag eller K varit i sämre kondition än vad vi är just nu. Vi är sådär lagom SAMBOFETA, efter en lång vinter kalasandes på pizza och glass. Egentligen är jag nog inte särskilt nervös över ryggsäcken. Piece of cake. Däremot är jag lite småstressad över den där BEACH 2011 kroppen som jag helst ska ha skaffat till i juli när vi ska ut och segla i Skärgården. ... 

Anchorage från 15e våningen


Casablanca

Jag älskar gamla filmer. Helst tittar jag på dem ensam, för det är bara då jag kan leva mig in i dem på riktigt. Imorrn åker jag till Anchorage på konferens, så ikväll hjälper Belle mig att packa resväskan framför Casablanca.
Heres looking at you kid!RSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin