Och så det yttre äventyret

2010 var året då jag flyttade till Alaska. Vinterlandet, där man ju hört att det finns både isbjörnar på gatorna och älgar i trädgården. Det senare skulle visa sig vara sant både en och två gånger. Ett skönt avbrott från vår nya vardag i Vinterlandet hade vi i mars då vi reste till Florida och Mexico. Konferens kallas det tydligen inom jobbvärlden. Under våren startade jag min Operation odla trädgård, ett äventyr med otroligt blandat resultat. Nästa år ska jag kolla tydligare vad zon 9 egentligen innebär. Under sommaren besökte vi Idaho där både cowboydans och ridning i Klippiga bergen stod på schemat. Besök fick vi också, både från Idaho och från Sverige! Hösten har varit hektisk med nytt jobb för K. Själv har jag tagit körkort, letat jobb och skolat katt och valp. I november började jag som kassörska på Fred Myers, det ultimata testet på kulturell ödmjukhet där jag genomlevt både Black Friday och Alaska Bush orders. Jul i Alaska var som en saga, en saga som vi kunde dela med familj och vänner tack vare Skype. Nu laddar vi inför 2011, året då precis vad som helst kan hända. Jag är redo, är ni?

 


Min inre resa

Året som gått 


Vilket år. Vilken berg och dalbana av känslor och äventyr, ytttre som inre.


Vi börjar med det inre..


Nyåret 2010 stod jag i Västerås med skumpa i ena handen och mobilen i den andra och önskade min älskling på andra sidan jorden gott nytt år. Hjärtat värkte av längtan. Vårt år. Året 2010.


Det här har varit året då jag släppte allt och reste för att leva med den jag älskade. Rosa moln, fäbodlycka och fokus på tvåsamheten, kärleken. Vi har ingått äktenskap, skaffat hus, bilar, katter och hundar och fått en Crocpot i inflyttningspresent.


Mitt uppe i allt detta upptäckte jag att jag hade tappat mig själv på vägen. Vem var hon egentligen den där MarieL? Vem är hon? Året 2010 blev året då jag hittade tillbaka och upptäckte mig själv på nytt. (Nu skulle man kunna tro att jag börjat en artikel för Kropp och Knopp, men riktigt så kul ska vi inte ha) Helt plötsligt slets jag mellan en hel uppsjö av normer och olika sätt att vara jag på. Min verklighet hade satts på prov, och bitarna i pusslet som jag trodde var komplett har ändrat både färg och form. MarieLs pussel, pusslet där det enda konstanta är förändringen.


Under året som gått har jag gått igenom många prövningar. Att ta klivet och prioritera tvåsamheten framför karriären var för mig en gigantisk prövning och svårare än jag förberett mig på. De sju månader jag spenderade “i karantän” i väntan på Greencard var ett hoppande mellan galna psykbryt där jag attackerade allt och alla med min frustration, och chocken att faktiskt glädjas åt min nya roll som tillfällig hemmafru med tomatodlingar, middagar och nymålade väggar.


Såhär i efterhand inser jag att jag under den här tiden har haft möjligheten att återupptäcka sidor hos mig själv som liksom legat och pyst under ytan. Min passion för skrivande, teckning och måleri som jag haft sedan barn har väckts till liv, dels genom bloggen men också tack vare en kurs jag gick i somras. Jag har också insett hur viktig min familj är för mig. Familjen, som jag bara träffade under loven när jag studerade, pratar jag numera med flera gånger i veckan över Skype och det känns nästan som att vi har kommit varandra närmre, trots det geografiska avståndet.


Sist men inte minst har jag under den här tiden utvecklat den sida hos mig själv som jag gärna kallar för “kulturell ödmjukhet”. Jag kommer ihåg när K flyttade till Sverige för tre år sedan. Jag hade så många synpunkter på att han skulle bete sig si och så, gå klädd si och så och intressera sig för dittan och dattan. Avvikande från den svenska normen var något läskigt, oacceptabelt. Om K hade resonerat på samma sätt som jag gjorde för tre år sedan hade han kanske sagt åt mig att ta på mig ett par Carharts och köra omkring i en pickup med hunden på flaket. För det är normen här, häruppe i Alaska, som jag har uppfattat den. Vilken otrolig insikt att känna att jag inte behöver förändra mig, att jag kan fortsätta vara jag samtidigt som jag utvecklas. Svenskan. Stadstjejen. Som vill ha både karriären, kärleken och äventyret. Och som kan stanna upp och hitta sig själv mitt uppe i allt. Om och om igen.


TACK för att ni följer med mig här på bloggen! Som jag skrivit tidigare är ni min familj här i cyberrymden och en del av mig som jag inte skulle vilja vara utan. Med er delar jag vardag, hjärta och smärta och jag är så tacksam för att ni fortsätter vara en del av min resa och att jag även får följa med på era! TACK
Julmys

Julafton och Juldag har passerat och det kändes verkligen som jul trots att det inte var hemma i Sverige där jag firat alla mina tidigare jular. Vi firade på juldagen som man gör här i USA. På julafton skypade vi med familjen i Sverige och gick på en lång promenad på älven. Efter att förjäves ha försökt hitta hela Kalle Ankas Jul på Internet tittade jag på små klipp av Tomtens verkstad, Askungen och Ferdinand på Youtube. Till middag åt vi ost, kex, skinka, rökt lax och sill, mycket av det som brukar finnas på julbordet hemma i Sverige. Det kändes lite konstigt att gå och lägga sig på julaftonskvällen UTAN att öppna ett enda paket och varken jag eller K somnade innan tre. På juldagsmorgonen kände jag det där pirret i magen som alltid kommit på julafton ända sedan jag var liten. K och jag bytte julstrumpor, i min låg b la. en påse märkt "Belgisk våffelmix" och K överaskade med ett våffeljärn som han gömt i garderoben. Himla goda blev de och jag drömde mig tillbaka till ett julpyntat Bryssel som vi besökte över en weekend första året vi datade. Belgiska våfflor till frukost blir garanterat en ny jultradition hos oss, himmel vad gott det är.

Efter frukosten fick vi bråttom att öppna resten av paketen innan det var dags att åka till mormor G och Marty på julmiddag. Av K fick jag en weekendresa till Anchorage som han fyndigt hade slagit in i tre paket. Vi åker i januari, ska bli superhärligt med lite stadskänsla! Mamma, pappa, moster, Ks syster och mamma hade också skickat paket och vi kände oss minst sagt bortskämda. Tack snälla för alla julklappar, ni är underbara! Hos mormor G blev vi bjudna på en underbar middag med glaserad skinka, bakad potatis, sötpotatis, fruktsallad och bröd. Martys dotter hade gjort egen fudge och vi sitter fortfarande och mumsar på den...GOTT!

Hur var eran jul? Hoppas ni haft det underbart!

 


Vår granJag sitter i soffan med ett glas Gluwein och beundrar vår julgran. Det här är min och Ks FÖRSTA JULGRAN tillsammans. Jag måste säga att jag tycker den är fantastiskt fin. När jag tänker efter har jag nog aldrig sett en så perfekt och tjock gran som vår. Halmfigurerna kommer från IKEA i Seattle och känns väldigt svenska, kulorna har jag hittat på Michaels. Stjärnan är väl inte helt hundra, den var en den enda stjärnan som fanns kvar i hela stan. Men annars. Helt perfekt. Och min. Himla tur att jag övertygade K att skaffa den trots att han är en sån person som tycker att hugga gran är detsamma som att stödja minkfarmar. Typ.

Jullunch

Idag bjöds det på jullunch på Ks jobb och det ville man ju inte missa. Det bjöds på fläsklägg och primerib tror jag det var och så en massa goda efterrätter. Under lunchen hade de lottdragning och jag hade tur i fickan och vann en fantastisk presentkorg som vi ska kalasa på ikväll. Amerikaner har uppenbart en stor dragning till fluffiga rosetter, ju större och fluffigare desto bättre.Mrs RimfrostSå här ser jag ut efter en halvtimmes promenad i -30 grader. Polotröjan (eller Turtleneck som det heter här i USA) har fått en helt annan rang i min garderob. Det där gråa som ser ut som svinto till vänster är mitt hår som frusit till is.

Jag tackade nej

Nu kommer ni tycka jag är helt kokko men jag tackade NEJ till jobbet jag blev erbjuden som Leasing Agent!

Yes, här har jag skrivit och beklagat mig över hur jobbigt det är att inte få jobba och så tackar jag nej när jag väl får möjligheten. Jag har funderat hela helgen och insett att varken jobbet eller företaget egentligen var rätt för mig, därför kändes det som ett riktigt BRA beslut. Min erfarenhet är att man ska gå på magkänslan i jobbsökeriet. Om det inte känns rätt från början så är det förmodligen inte det heller. Jag fortsätter söka HR och Redovisningsjobb och jag tror jag är på god väg att landa ett som jag verkligen vill ha. Var på ett andra besök för att komplettera med lite papper idag och chefen sa "We are seriously considering you". Det klingar fint i mina öron.

Nyfiken i en strut


Belle tagen på bar järning i färd med att öppna MITT paket, fyra dagar innan JULAFTON (och FEM innan juldagen..)
AJA BAJA!

Take me back to..

Söndag, minus 30 grader och snart ska jag stå eftermiddags- och kvällspasset i kassan.

TAKE ME BACK TO.......Cozumel, Mexico som vi besökte en snabbis i mars.


Aj aj aj

Kenza och jag busar på mattan och rätt vad det vad dunkade hennes huvud rakt in i mitt näsben. Jag har begåvats med en gigantisk näsa redan från födseln och nu kommer den säkerligen svullna upp till ENORM lagom till julafton. NICE. Rudolf i kassan.. Men man kan ju inte direkt bli arg på någon som ser såhär oskyldig ut...

På Postkontoret


MarieL; I would lajk to ship Christmas cards. These to the lower48, and these to Scandinavia.

PostLady; OK.............. Scandinavia........ is that in Canada??

MarieL;..............................?. No.........it´s in Europe.


Kära familj och vänner i Sverige och Norge, OM era julkort kommer fram, så kommer dom lite sent...:)


Kallare

Just nu är det -34 F häri Fairbanks, vilket är samma som -36.6 C. Brrrr. Hörde jag en fredagsSKÅL? (ja i mumma, glywein eller irish coffe alltså, allt annat är ju uteslutet)Jobberbjudande

Jag har blivit erbjuden jobbet som Leasingagent! Jobbet är placerat på militärbasen och mina kollegor kommer att vara militärfruar från alla möjliga stater. Har fått en jättelunta med papper och avtal att läsa igenom under helgen och jag ska lämna besked på måndag!
Glöm inte att BALANS är det viktigaste i livet!


Pyntat var det här

Fairbanks är julpyntat och ikväll tog vi en tur för att titta på spektaklet. Det lyser upp fint i vintermörkret, men jag är nog fortfarande inte helt övertygad att JU MER DESTO BÄTTRE bör råda när det gäller JULPYNT.


Här samsas snögubben med rudolf, heliga familjen och en massa andra härligheter


En gigantisk uppblåsbar Grinch kanske vore nåt?Jesus föddes i Betlehem och där fanns det minsann palmer. Men palmer i Alaska?


Fashion in Fairbanks

I dag är en annan dag, en dag med PEPP. Kom precis från ännu en jobbintervju och den här gången kändes det riktigt BRA! Klickade med både chefen och medarbetaren och dessutom låter jobbet riktigt kul. Får svar efter nyår, lååång väntan!

Om några timmar står jag i kassan på Freddies igen, eller som jag hellre ser det "på första bänken på Fairbanks CATWALK vintern 2010". Här är lite observationer jag gjort;

1. GOOGLES i kombination med RÅNARLUVAett hett val för Alaskabon som jobbar utomhus, cyklar under vintern, eller för den som helt enkelt inte vill förfrysa näsan


2.
AllväderskjolenVem har bestämt att man måste ha byxor på sig bara för att det är minusgrader? Här i Fairbanks kilar folk omkring i chika ALLVÄDERSKJOLAR, finns både i lång och kort modell

3. PÄLSEN

 

här i Alaska har PÄLS varit ett måste för många för att överhuvudtaget överleva vintern. Numera är det ett sätt att visa tillhörighet samtidigt som det är mode, och man ser det på jackor, vantar, skor och överallt. Kanske inte riktigt som på Stureplan...men inte helt olikt ändå!  (Bild lånad från Blondinbella)

Tre små ljusK är i Anchorage och jag har tänt adventsljusstakens tredje ljus. Satte på Luciafirandet på svtPlay och det skulle jag inte ha gjort för nu sitter jag här med tårarna rinnandes. Precis som Shirley och c/o sjunger är jag här, på andra sidan jorden, och jag känner mig så fruktansvärt ensam när så många jag älskar är så långt borta.
Det är intressant vad känslor kan välla upp sådär bara av att höra sången om tusen juleljus som man sjungit hundra gånger som barn.

Nu ska jag ta en till lussebulle och tänka på alla er som jag saknar så mycket. Ni finns ju fortfarande kvar, precis gått upp ur era sängar och på väg till jobbet och skolan. Om ni ser tre små ljus på rad på himlen, då är det kanske mina ljus här i fönstret i Alaska.

Näe nu kommer Darin också, med dom där hundvalpsögonen...

Vän av traditionerJag har nog alltid varit en sån där Tant Brun. En sån som ställde till med bullbak och bjöd kompisarna på under tentapluggandet och som lyser upp så fort någon nämner FIKA. En riktig tant. Det har jag mamma och mormor att tacka för. Gud vad fina minnen jag har från bullbak när jag var liten. Jag tror att traditioner som denna har blivit extra viktiga för mig sedan jag flyttade hit, det får mig att känna mig närmre er där hemma, närmre Sverige. Tack MAMMA för att du skickade saffran ända till Alaska!

Fler som fryser


KENZAs nya stövlar

BloggKENZA har ju en hel del skor i sina garderober. LillKENZA härborta i Alaska vill ju självklart (ok, efter lite övertalan och ett gäng godisbitar) följa sin namne och är numera stolt ägare till två par PAW PROTECTORS i skinn. På premiärpromenaden galopperade hon omkring som ett föl och stod på näsan ett antal gånger innan hon lärde sig att gå i dem, numera skrider hon fram som prinsessan på DOGwalken.


 
NarniaEftermiddag i vinterlandet. Solen mattas mellan lagren av snöstoft och älven har täckts av tjock dimma
Kärleksbänken har gått i ide och bäddat in sig i det vita täcket
Nu trotsar vi kylan

Nu börjar vi närma oss dagar med -40 grader häruppe i Alaska och då gäller det att vara förberedd. Här är mina absolut hetaste tips mot tråkigt humör och kalla fötter när det isar till. Nu trotsar vi kylan!Upplevelser i kassan

Egentligen jobbar jag inte som kassörska. Jag skulle nog säga att jag arbetar som "Personlighets- och kultur observatör".

Det är inte klokt vad mycket spännande typer som passerar min kassadisk om dagarna. Igår mötte jag en kvinna som vek sig dubbel över kassabandet och kved högt. Efter lite stånkande meddelade hon att bebisen i magen levde rullan varpå jag försiktigt kände mig tvungen att fråga om det var dags HÄR OCH NU? Men nej, hon var i vecka 28, PUH!

Lite senare på kvällen mötte jag en dam i knalllila kappa med glitter i håret. När jag skulle kolla hennes ID kort hade hon satt en röd näsa över halva ansiktet. Jag frågade om den hörde hemma där och då DRAR HON HELT PLÖTSLIGT UPP EN KETCHUPFLASKA UR  HANDVÄSKA OCH SPRUTAR PÅ MIG! Nu var det en sån där fejkflaska med tyg i så det blev inga fläckar och kvinnan skrattade och berättade att hon jobbar som CLOWN. Ehh, okej...HJÄLPDagens OJDÅ


Yes, äntligen ledig för dagen och K och jag shoppar loss på en matta.

Min kollega (en riktig southern BLACK LADY):

So your getting a light carpet today?

Marie:

Yes, I HATE everything that is not white


Nej men, jag menar, alltså...på möbler, inredning och sånt...ehhhe? 

Som tur var la hon av chuckles när jag började stamma och tyckte att jag var en kul prick...;)


Intervju i mörkret

Nu har jag vart på militärbasen och härjat runt igen, ny intervju och ny tjänst men för samma företag. Kön till passerkorten var om möjligt ÄNNU längre än när jag var där sist och jag kom för sent. När jag väl kom fram till rätt byggnad hade strömmen gått och det var TOTALT nedsläckt, jag öppnade dörren  och därinne myllrade det av militärer med ficklampor. LITE läskigt var det faktiskt, man kunde inte läsa en enda skylt och knappt se vart man satte fötterna. Jag kom fram iallafall och genomförde en intervju med en supertrevlig tjej i bäcksvart mörker. MYCKET märklig situation, men kul! Jobbet är som Leasing Consultant för en mäklarfirma som hyr ut boende till militärer. Låter riktigt kul (särskilt jämfört med ett kassajobb) och jag hoppas på positivt besked så nu ber jag er hålla tummarna igen!

Masquerade ballPhantom of the opera was my Date
Min första Cosmo...inte helt bekväm i kostymenKs kollegor Mike och TinaJana and Bruce!!OKEJ, NU SÄGER VI GONATT (TOTALT BEKVÄM I KOSTYMEN)

Paket till SverigeIgår satt jag uppe sent in på natten med en kopp glögg och slog in paket så att min Sverigelåda ska hinna fram i tid. Det är långt för tomten att åka och jag, precis som varje år, ute i sista minuten.

Jag har varit lite dålig på att uppdatera på sistone, men under veckan har jag hunnit med att ta körkort, jobbat och handlat alla julklappar. Eftersom Freddies stänger 11 har det blivit många sena kvällar.

Snabblunch med tomten
K och jag brukar luncha ihop hemma så att vi samtidigt kan släppa ut Kenza på en promenad. Idag var jag tvungen att ge mig iväg ut och shoppa (ja tvungen, kommer ett inlägg om det sen), så K fick äta lunch utan mig. Jag ställde fram en tomte med chokladsäck som sällskap. Pepparkakan har jag bakat själv, så ser en amerikansk pepparkaksgran ut! Twistgodis och tomte från Schweden ;)

RSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin