Min McGayver

Min älskling har många kvaliteter. Han kan springa fort länge, lagar min virusinfekterade dator i ett nafs OCH, som jag fick reda på i helgen KLYVA VED utan vare sig yxa eller motorsåg. Hur gör man det undrar ni nu? Jo, ta två björkar som står nära varandra. Ta en tredje björk som gått av. Lägg den mellan björkarna och dra den mot dig. Vips går den av och du har ved i lagom stor bit. Ta ta! Jag är ihop med McGayver. Igår gjorde han en fin brasa till mig!






SATC2

I lördags var jag och såg SATC2 precis som många andra världen över. Skillnaden var kanske att här i Fairbanks var det inte direkt rusning till biografen för att se den här filmen. Kan bero på att denna helg är det Memorial day, minnesdagen för fallna soldater, så många amerikaner är ute och campar eftersom de har ledigt på måndagen.

SATC2 var ett två timmar långt besök i en urban drömvärld, toppat med en LYXIG semester i Abu Dabi. Tjejerna brottas med medelåldersproblem som barnaskrik, jobbiga chefer, klimakteriebesvär och otrohet, samtidigt som de går på GAYBRÖLLOP, rider kameler och springer på arabmarknad i högklackat. I LOVE it. I filmen diskuterar Mr Big och Carrie om man kanske kan ta time out från äktenskapet två dagar i veckan för att göra det man gillar själv. Typ träffa tjejerna eller, som i Bigs fall, ligga på soffan och kolla på tv. Om man kunde det, då skulle jag vilja leva SATC liv två dagar i veckan. I New York. Eller Abu Dabi. Men bara två dagar i veckan. Inte mer. Det bästa av två världar liksom. Hur låter det?




 

NyponsoppaRos

När jag var liten kallade jag dessa för nyponsopparosor, mamma hade ju berättat att nyponsoppan kom därifrån. Det är en av mina favoritblommor och här i Alaska har vi nyponblommor över hela tomten. Vackert!:)
 Just den här blomman är till min Mamma, Grattis på Morsdag Mamma!



American Car Wash

I USA är det vanligt att folk vilka som helst ställer sig på parkeringsplatser och erbjuder biltvätt under sommaren. Ofta är det studenter eller någon ungdomsförening som behöver extra stasch. Min bil blir snabbt skitig av allt pollen som flyger omkring, så jag beslöt mig för att ta saken i egna händer och tvätta bilen idag. Eftersom det var varmt och soligt kunde jag bättra på brännan samtidigt, perfekt!. Wax on wax off wax on wax off!!! Fint blev det, kanske skulle ställa mig på en parkeringsplats med en skylt? :)









Det här är livet


Bikini på, kall lemonad, nyttig lunch och en hälsotidning - livet är underbart!


TESSAN 26 år

Godmorgon & Kväll bloggen! Igår var jag och käkade hamburgare och sen blev jag magsjuk. Och så kraschade min dator. Inge dirty dancing och en pisskväll heltenkelt. Idag mår jag bättre men datorn är fortfarande paj så jag bloggar från Ks. Kommer inte åt mina bilder från datorn, synd, jag har så himla bra bilder på FÖDELSEDAGSBARNET. Thats right, idag e ingen vanlig dag för idag fyller min LILLASYSTER THERESE 26 år. :) För er som inte känner henne så bor hon i Oslo sen fem år tillbaka med sin kille Kim. Hon pluggar "kunst och ledelse" och när hon inte pluggar ser du henne som toppsäljare i en klädbutik. Jag är så himla stolt över henne! Hon är en grym lillasyster och idag är jag lite sur för att jag är så långt bort och inte kan va med på hennes GRILLpartaj. Tur att det finns skype och telefoner. Och facebook, checka TESSANS facebookbild :) Älskar Dig Lillstrumpan!!!




Therese Leander


Swosch sa det

Swosch sa det, å sen var min hembakade KEY LIME PIE borta. Hann inte ens ta en bild på den. Luke som jobbar hos oss sa att det var den BÄSTA Key lime pajen han NÅGONSIN har ätit. Ja vet, jag måste ha talang. Nu återstår det stora testet, jag ska nämligen baka en paj när Ks MAMMA kommer hit nästa vecka. Hon kan sina amerikanska pajer hon. Önska mig lycka till!!







Dirty dancing DATEnight??

Hej på er! Nu är det helg, jippie!! Vad ska ni göra i helgen? Jag håller på och målar köket och det är varmt som satan, 27 grader inomhus. Men det är bra, tror färgen torkar snabbare, he he. Jag har pysslat med operation övertalning hela veckan och ikväll får vi se om jag har lyckats. På dansstudion där jag går har dom något som heter "DATENIGHT" på fredagar dit man kan dra med sin pojkvän och lära sig en massa danser. Förra veckan var det tango, och ikväll är det DIRTY DANCING TEMA. Vad tror ni, lyckas jag få med K? För er som inte känner K så är han inte särskilt förtjust i dans. När vi precis hade börjat träffas var vi på en nattclub i Munchen med en massa andra från samma universitet. K skulle visa sina DANCEMOVEs och jag tyckte det var så pinsamt att jag lämnade honom på dansgolvet. Så här fyra år senare tror jag att han har förlåtit mig. :) Men, det är svårt att övertyga honom om att han är min Patric Swayze. Men det är han ju, the one and only!! Vad tror ni, kommer jag att lyckas????  





Haha, älskar den franska versionen :)


Potatisblomma

Det här är en SWEETPOTATOFLOWER som min vän Silvia odlar hemma hos sig. Potatis/blomma/potatis/blomma?


Hej då Bosse, snyft

Den här dagen bara försvann, vet inte riktigt vad som hände. Var uppe tidigt för en citywalk med Silvia, riktigt skönt att vara ute innan det blir för varmt. Vi gick förbi ett ställe där de har hundar utställda, ni vet sådana som man har när man åker hundsläde. Jättesöta valpar hade dom, tyvärr glömde jag kameran. Iallafall så har jag skrivit upp mig som volontär för den årliga hundspannstävlingen som äger rum i februari. Förhoppningsvis har jag jobb då (hoppas verkligen det) men jag tror ändå det är en cool upplevelse som jag ser fram emot! Efter promenaden var vi på ett café som gör HEMMAGJORD FUDGE. Oh my god. Smaka på Cookies n cream fudge, eller varför inte choklad/mint fudge? Eller kanske hallon/choklad fudge? Så här efteråt kan jag konstatera att det går utmärkt att äta sig mätt på fudge till lunch..:)

På eftermiddagen var jag tillbaka hos doktorn. Jag hade INTE syfilis eller tuberkulos som de testade mig för, så nu har jag fått papper på att jag är frisk som en nötkärna. Bara att skicka in nu. Ett steg närmre mitt greencard. 

Vår kära fågel var inte en kakadua utan en nymfparakit (tack snälla fågelexpert Baboo) och idag åkte jag och lämnade henne hos stället som tar hand om hemlösa djur. Det var ärligt talat hemskt att slita sig från denna lilla varelse, men personalen sa att det inte var några problem att hitta personer som vill adoptera en nymfparakit. Så nu hoppas jag bara att hon får ett bra hem där hon kan flyga fritt utan att ha en katt som slickar sig runt munnen i stjärtfjädrarna.



Fina huset

Tänkte visa lite hur det går med huset. Luke och Jason hjälper ju oss med att fixa utsidan och nu har de tvätta och oljat hela utsidan. De jobbar i 25 graders värme så jag har försökt hjälpa till så gott jag kan genom att servera lemonad och rootbeer. :) Fint blir det! Imorrn ska oljan ha torkat in så då är det dags att börja med själva tätningsjobbet. Själv har jag övat på att laga Key Lime Pie idag, ska be killarna vara provsmakare imorrn. Det har ringt två personer och frågat vilken typ av fågel Bosse. En kille letade efter sin kyckling som hade försvunnit. "Good luck finding your chicken", avslutade jag det samtalet och sen högg jag in på kvällens middag, ugnsbakad KYCKLING med honungsskinka och ost. Kan ju ha varit hans kyckling, vem vet. Nu ska vi sova, godnatt eller godmorgon på er DARLINGS :)








Aj aj aj aj aj

Usch vad läskigt. Jag hatar att gå till doktorn. Det är så utelämnande att sitta där och prata med en främmande gammal gubbe om vilka sjukdomar jag har/haft/kan tänkas ha, vilka preventivmedel jag använder, vilka sjukdomar mina föräldrar har, ja, han skulle veta allt. Dessutom tog de en massa prover och tappade mig på BLOD. Sköterskan tyckte mitt blod såg ut som ett riktigt gott RÖDVIN, trevlig kommentar när hon själv såg ut som en VAMPYR. Usch. Ska tillbaka om två dagar och då ska de konstatera om jag har Tuberkulos (finns det fortfarande??) eller SYFILIS. Trevligt inlägg, men var tvungen att skriva av mig.





Om den lilla pricken på armen är röd på torsdag har jag förmodligen Tuberkulos, då är det tack o hej


Dagens Pepp

Godmorgon Darlings! Haft en härlig dag? Jag vaknade av en mysig katt som kröp ned under täcket. Idag ska jag iväg till otäcka doktorn som ska ta en massa prover och gå igenom hela min kropp. Känns riktigt läskigt och gör mig verkligen påmind om att jag fortfarande är en "alien" här som ansöker om att få stanna. Som tur var fick jag lite extra pepp när jag läste det här budskapet. Wish me luck :)





Scary scary Doctor

Nu har jag bokat tid hos doktorn för hälsoundersökning. Det är ett steg i immigrationsprocessen, de måste ju veta att jag inte bär på några livsfarliga sjukdomar. Ska träffa Dr. Walker imorgon och ta med mig samtliga dokument som styrker vilka vaccinationer jag har fått. Det var inte lätt vill jag lova, att hitta alla dessa papper. Mamma och pappa var tvungna att kontakta stadsarkivet och vårdcentralen och smittskyddsinstitutet och gud vet allt. Det finns inget register i Sverige idag som samlar sådan information. Lite konstigt, jag trodde vi låg i framkant vad gäller vårdbyråkrati. Det ska visst upprättas ett sådant, men då med de vaccinationer som man fått från och med i år. Appropå doktorer, är det någon som har sett den här filmen? Scary scary


Vår nya familjemedlem?

Hej på er, har ni det skönt i solen? Har precis ätit äppelkaka och druckit kaffe. Gjorde en sån där riktig AMERICAN PIE i helgen och den blev inte så tokig. Ska bjuda Luke och Jason på det senare. Måste berätta om en rolig sak. I lördags kväll satt vi på terassen och drack vin (ja inte K då förstås, han dricker ju bara PEPSI) och käkade pizza när vi plötsligt hörde ett riktigt RAMASKRI. På trappan på framsidan satt en fågel och gapade och vår katt BELLE var precis redo att gå till ATTACK. Fågeln lät inte som andra fåglar, det var nämligen en BOSSE. Eller ja, så kallade jag den fram tills vi kom på att det var en tjej. En cockateil, eller KAKADUA tror jag det heter på svenska. Hon hoppade upp på Ks axel och sedan dess har hon huserat i badrummet. Vi har frågat runt bland grannarna men enbart fått förslaget att vi ska äta upp henne. Och det vill vi ju inte. Har satt upp skyltar längs vägen så kanske någon hör av sig. Annars får vi lämna henne till djurskyddsorganisationen. Man kan ju inte ha katt och fågel tillsammans?! Väl?! Visst är hon söt?? :) Hm, tror visst att hon har BAJSAT på min tröja...






USA i ett nötskal

Något som jag som svensk uppfattar som "konstigt" och annorlunda här i USA är alla RELIGIÖSA budskap som florerar i media. Kyrkor gör reklam för sina mässor på samma radiokanal som spelar vanlig rock, vid rödljuset blinkar en skylt om att aborter är mord och privatpersoner skyltar gärna med sin livsåskådning, som här på bilen nedan. Jag kan inte påminna mig om att jag någonsin sett svenska kyrkan göra reklam för sin verksamhet någonstans. Förutom en blygsam lapp på anslagstavlan om när mässor äger rum. Här i USA känns det som att religion nästan har blivit KOMMERISELL verksamhet. Det finns ett flertal bildekaler man kan köpa med religiösa motiv, en fisk t ex. Det finns så många kyrkor att jag förundras över hur de alla kan ha medlemmar. Jag uppfattar kyrkan här som en social institution. Har fått förklarat för mig att många av de människor som emigrerade till USA på 1800-1900 talet gjorde det för att fritt kunna leva ut sin religiösa övertygelse. Idag kallar sig cirka 90 procent av alla amerikaner troende. Jag undrar vad motsvarande siffra är i Sverige? Känns som att majoriteten svenskar hellre väljer att kalla sig agnostiker. Religion verkar inte vara lika viktigt för oss i Skandinavien, hur kommer det sig? Är det för att vi har det så bra ställt att vi inte känner behov av att vända oss till någon "högre makt"? 

Det där med PATRIOTISM är ju ett helt annat kapitel och jag är nog inte helt insatt för att kunna kommentera/döma/förklara fenomenet. Helt klart är amerikaner stolta över sitt land och skyltar gärna med det. Den amerikanska flaggan syns på allt från papperstallrikar till bikinis och vår granne har målat en flagga över hela sin garagevägg. I Fairbanks, där vi bor, finns flera militärförläggningar där soldater utbildas innan de åker utomlands på uppdrag. Just därför är nog kulturen extra stark här; bilder på fallna soldater finns uppsatta på Walmart, skyltar som säger "Välkommen hem" sitter längs vägarna och vid events och "happenings" uppmärksammas ofta soldater och de faktum att de ser till att USA fortsätter att vara ett fritt land. De flesta affärer har någon form av "military discount" alltså rabatt för militärer. 

All denna patriotism är totalt främmande för mig. Att Sverige är ett neutralt land som inte varit i krig på över hundra år har säkert med saken att göra. Och det där med att en svensk TIGER, det kanske sitter kvar? Jag tror att det var någongång under 90-talet, som den svenska flaggan började förknippas med sverigedemokrater och därmed blev någonting FULT att skylta med. Det är synd. Undantaget är väl sportevents, jag kommer ihåg när jag jobbade i Tyskland under FOTBOLLS VM för några år sedan på Swedencamp. Alla var klädda i gult och blått och det var en fantastisk stämning! Kanske att samma känsla håller på att infinna sig hos oss svenskar nu när det inte är långt kvar till VIKTORIA och DANIELs bröllop? Jag hoppas verkligen det, den svenska FLAGGAN är den vackraste i hela världen tycker jag. Väl värd att skylta med, alla dagar om året. :)
 
 


Imorgon ska jag...



Ja, VAD är det jag ska hitta på imorgon??Follow my blog with bloglovin

Mitt nya kall?

Vaknade med träkeps idag och ångrade lite att jag lovat bort mig så tidigt. Ett glas APELSINJUICE och en dusch gjorde susen och sen var jag redo för dagens uppdrag: VOLONTÄRjobb på Fairbanks RECYCLE Round up. Här i Alaska funkar det inte alls som hemma med återvinningen. Fick höra idag att vi i Sverige inom "naturvänskretsar" är VÄRLDSKÄNDA på det där med återvinning! Nu suger vi åt oss och tackar och bockar, vi som har pantat burkar och flaskor på ICA sen vi började gå. ;) Det gör man nämligen inte här. Eller, jo, i många städer har man kommit långt med återvinning och miljötänk även i USA, men i Fairbanks dumpar de flesta samtliga sopor i en container. Jag kan tänka mig att med dessa stora avstånd så lönar det sig helt enkelt inte att återvinna på samma sätt som i en tätort där man kan centralisera återvinningen. I ett försök att öka medvetenheten och erbjuda en möjlighet till återvinning genomförs Recycle Round Up i Fairbanks två gånger per år och den här helgen kunde man lämna in allt från sin gamla dator till kläder och glasflaskor. Många av besökarna berättade för mig att de bunkrat upp i flera månader för att komma hit. För allt elektroniskt som lämnades in fick de betala en avgift och min uppgift under dagen var att SORTERA  ELEKTRONIKPRYLAR och ta betalt. Det var trevligt, alla volontärer var glada och trevliga och alla tackade för att man ställde up för en så god sak. Det var kul. FEELGOODkänslan höll i sig länge. Ska nog prova igen. Volontärarbete kanske är mitt nya kall? :)



Checka västen - SHOW ME THE MONEY liksom :)



TV var där och filmade



Massor med bilar på kö. Om dom stängde av motorn medans dom lastade av? Nja, några kanske..:)

The Howlin Dog Saloon


Igår kväll var det strålande sol sent sent. Vi körde ut till Fox som är en liten håla en kvart norrut från där vi bor. Eller, det är mer en vägkorsning med en mack, ett ölbryggeri/restaurang och en bar som heter The Howlin Dog Saloon. Bryggeriet/Restaurangen heter Silvergulch och här brygger man Fairbanks lager. Det provade jag igår och det var inte så dumt faktiskt. Blev lite imponerad av ölmenyn, de hade ölsorter från de flesta ställen i Europa, b la. en norsk öl som kostade 18 dollar flaskan. Det är klart, ska man flyga öl över halva jordklotet så kostar det ju en slant. Provade också en helt fantastiskt god PIZZA med varma PÄRON, GORGONZOLA , ruccola och karameliserad lök. Låter konstigt men den var verkligen jättegod, PROVA det nästa gång ni gör pizza hemma! :) Ett annat tips är Ks specialare med KYCKLING, BRIE och LINGONSYLT på pizzan. Tror han lärde sig det när han pluggade i Nya Zeeland, supergod.

Efter middagen gick vi över gatan till The Howlin Dog Saloon. Kul ställe, med flaggor överallt (såg både norska och svenska), en skylt om att de vill legalisera marijuana, en kristallkrona fullproppad med BHar i taket och gratis  Coca cola till "The designated Driver".   Jason, som hjälper oss med att pimpa utsidan av vårt hus, var där med sitt band GOOD DAZE och spelade. Lite reaggeinspirerat, ska och bluegrass lät det som. Dom var bra! Träffade Jasons finska flickvän BARBRO som är här och jobbar. Hon var supertrevlig och hade världens längsta hår. De övriga gästerna på the Howlin Dog Saloon var av en salig blanding. Riktiga bikers med läderbyxor, bushmen (som förmodligen körde hem fulla), massor med studenter från Alaska University och en hel del "natives". En och annan turist också, de börjar hitta hit nu! Kom hit och hälsa på nu SYSTER/VÄN så ska jag ta med dig till detta härliga ställe!



Jag i en svart tunika, kände mig lite "dressad" för stället. Saknade mina Thailändska fiskarbyxor



Scenen hade Helig mark




Icy hot hot

Alaskaborna äter mest glass i hela USA har jag förstått. Frysdiskarna med glass är kilometerlånga och det kommer ta mig lång tid att prova alla olika smaker. Här en hit som jag DEFINITIVT kommer prova igen, Blue Bunnys Turtle Sundae....




med varm HOT FUDGE chokladsås på...mmmmmmmm


90210 Luke & Jason i Alaska

Godmorgon bloggen :) Snart ska jag iväg o jobba. Yes, jag har skaffat jobb!! Nu blev ni nyfikna va? Nej, det är inte ett riktigt jobb, väntar fortfarande på tilståndet. Jag ska hjälpa till som volontär på ett återvinningsevent idag och imorrn. Sopgumma helt enkelt. Utan betalning. Desperat efter någonting att göra? Nej, inte jag inte. Men det är väl en vacker tanke att kunna göra en god gärning? Kanske träffar på några andra desperata hemmafruar?

Igår var Luke och Jason (Haha, Luke Perry och Jason Priestly från 90210) här och byggde ställningar och spolade rent huset med högrtyckstvätt och såpa. Det var trevliga att titta på. Riktigt rent och fint blev det. Nu ska det torka under helgen och sen ska de olja och täta hela utsidan. Visar bilder på före och efter senare, tror det blir riktigt fint när det är klart. :)



Herregud, jag satt som klistrad framför tv rutan varje gång de körde introt till 90210. Luke Perry, vilka ögonbryn, man var ju helt såld. Hade en idoltshirt och väggarna fulla med posters. Vem var din favorit? Och, vart tog dom vägen egentligen, nån som vet?? Ja just det, de kör högtryckstvätt på timmerstugor i Alaska. Yes

Strålande

När man läser det här på morgonen och intalar sig att det är sant, då blir livet mycket roligare. ;) Jag började dagen med en tvåtimmars powerwalk tillsammans med Silvia och jäklar vad vi svettades! Träningspepp



Somrigt till grillen

Planen är att den här potatissalladen ska bli VÄRLDSBERÖMD och den har redan erhållit mycket goda omdömen från matproffs. Godare gucka till GRILLEN i sommar får ni leta efter;

Du behöver;

10 medelstora kokta och kalla potatisar av fast sort
1 knippe persilja
1/2 röd lök
1 knippe salladslök (minivarianten)
1-2 tsk kapris (små)
1 påse bladspenat (färsk)
1 tetra gräddfil (2-3 dl)
1,5 msk majonäs
1 msk dijonsenap
1-2 msk spad från smörgåsgurka
salt
peppar

OK, det är inte svårt
Så här gör du;

Hacka lök, färska örter och spenat fint. Tillsätt kaprisen. Blanda gräddfil, majonäs, senap och gurkspad separat och salta och peppra. Blanda alltsammans och vänd sen försiktigt ned potatisen och gojsa in i guckan. 
GOD GRILLSOMMAR :) 


Stolt svensk

Sjuttondemaj picnicen var riktigt trevlig och det bjöds på mat i alla dess former. Alaskiansk lax, hamburgare, flera olika sorters sallader, norsk brunost och sill. Gladast blev jag över att hitta KNÄCKEBRÖD FRÅN LEKSAND som en kvinna hade hittat i Seattle och tagit med.

Det är intressant det där med ursprung. De flesta amerikaner jag har träffat pratar gärna om sin bakgrund och var deras mor- och farföräldrar kommer ifrån. En kille jag pratade med igår förklarade att han upplevde det som att vi i Europa har så mycket mer att vara STOLTA över; vi har en historia som löper långt bak i tiden och varje land har en utpräglad kultur. Han menade att för de flesta amerikaner så BÖRJAR ju historien för cirka 200 år sedan, därför blir det extra viktigt för dem att försöka ta reda på mer om var deras släktingar kommer ifrån. Killen ska åka till Sverige i juli så jag tipsade honom om mina favoritplatser; Stockholms skärgård, emigrantmuseet i Göteborg, och framförallt att han skulle ta en tur till Dalarna och besöka Rättvik, Mora eller Leksand. Jag har inte sett hela Sverige och det finns otroligt många platser jag skulle vilja visa amerikanerna, men min uppfattning är att dalänningarna har varit extra måna om att bevara våra gamla seder. Mitt hjärta klappar också lite extra för Småland där min pappa kommer ifrån, så självklart tipsade jag om de småländska glasbruken och Bullerbyhusen. Killen var rätt ung och gillade partaj så jag sa att om han hann med en tripp till Skagen, Tylösand o Halmstad också så skulle han inte bli besviken. :) Tycker ni att jag fick med det viktigaste? Vilka är era favoritplatser i Sverige?




Underbar morgon

Vaknade av en puss imorse och när jag tittade upp var det strålande sol ute :) Blir en dag i bikini på altanen tror jag bestämt. Efter dansen igår hade jag en fruktansvärd huvudvärk och idag har jag ont i hela kroppen. Men det var det värt för JÄKLAR vad roligt det var! Jag har som sagt inte tränat dans på tio år men vissa av stegen kände jag igen. Andra var minst sagt AVANCERADE (i mitt tycke) men jag ålade runt på golvet och gjorde piruetter efter bästa förmåga. Lite pinsamt var det att jag var den ENDA eleven, det var ingen annan som vågade sig på lektionen. Jag ska hjälpa till och dela ut flyers så förhoppningsvis kommer det fler nästa gång.


Lusekofta

Visste inte att kapris var en delikatess. Var i fyra olika butiker idag innan jag hittade det. Ska nämligen svänga ihop en helsvensk somrig potatissallad till en POTLOCK ikväll. Idag är ju ingen vanlig dag utan NORGES NATIONALDAG, eller, kallas det nationaldag förresten? Iallafall, jag ska träffa ett gäng amerikaner med skandinavisk bakgrund som försöker hålla fast vid sina nordliga rötter och fira våra seder. Ska bli kul att se hur det går till. De tar säkert på sig sina lusekoftor.




 Idag är det måndag och det betyder också att det är dags för min utmaning. Ikväll ska jag DANSA JAZZDANS för första gången på 10 år. :) Hur det kommer att gå? Ja den som väntar får se...To be continued

 


Everything is bigger in the States

Innan jag var i USA första gången brukade jag reta mig på att min amerikanska pojkvän (och andra amerikaner också för den delen) alltid påstod att allt är mycket större i USA. Folk bor i större hus, har större bilar, äter större hamburgare och ÄR större i allmänhet. Älgarna, ja, de var ju definitivt större enligt min pojkvän. Nu när jag är här kan jag inte annat än hålla med, hittills har jag inte sett något som är Petite eller trångt. Många kör omkring i stora TRUCKS, trodde först att det var mest män, men har förstått att särskilt kvinnor gärna kör trucks. Störst kör först liksom. När man beställer mat får man oftast en gigantisk portion pommes frites till, en liten kaffe är som en stor hemma och en "stor stark" är som en mindre tunna. Möbler, ja det är ett kapitel för sig...:)






Amerikansk lök



 Min pojkvän, som är kvarts irländsk och fransk, men den här fåtöljen är alltså till för en standardamerikan :)



MarieL goes teskedsgumman (kommer ni ihåg Teskedsgumman, superbra ju!!)



Här får det plats ett mindre HAREM :) Den här modellen kallas för SLÄDE och är himla populär i Alaska verkar det som. Vad gillar ni den?


Hey Mickey

Nu ska jag luta mig tillbaka i soffan med ett glas vin och jordgubbar från Californien. Because Im worth it. K ligger och sussar för han ska med ett flyg kl 05 imorrn bitti. Så nu är det jag, Mickey Rourke och Kim Basinger, blev lite nyfiken på Mickey efter att ha sett Iron Man 2 där han spelar jäkligt bra faktiskt. Och det var ju 9 och en halv vecka som gjorde honom känd. Har inte sett den än. Har hört att det är en riktig tantsnuskfilm! Fina fisken. Natti natti :)




Öppningsfraser

När man är på ett nytt ställe, i ett nytt land eller på en ny skola etc. finns det ju vissa standardfrågor man använder sig av när man lär känna nytt folk, typ; Vad heter du?, Vart kommer du ifrån?, Vad jobbar du med/ pluggar du? etc. Jag har ju inte hunnit lära känna sådär jättemånga amerikaner ännu men idag på ZUMBApasset lärde jag mig att man använder sig av lite annorlunda standardfraser här;

Tjej; Hej
MarieL; Hej
Tjej; Hur lång är du? (OK, den öppningen har jag ioförsig hört förut)
MarieL; Öh, 6 feet tror jag
Tjej; Hur mycket väger du då?
MarieL: (tyst)
Tjej; Ja, vi har ju lite olika benstomme du och jag (hon ser ut som en genomsnittsamerikan, alltså fet för att vara mer exakt)
MarieL; (tyst)
MarieL; Jag kommer från Sverige, där kör vi metric så jag vet inte i pounds
Tjej; Jaha! Det hör man inte, vad bra engelska du pratar
MarieL; Tack 

Jag tror vi kommer bli bästisar. I know it. Känns som om hon vet allt om mig redan. In på bara skinnet. :)

Plus fem grader och regn

Haha, nu stal jag en härlig header, men det är faktiskt precis så här hos mig i Fairbanks Alaska idag. Inget vidare om jag ska vara ärlig. Men, perfekt väder att rita, måla och titta på film så det tänkte jag pssla med. Och så ska jag drömma mig bort till Australien. Här en bild på mig från Barriärrevet, våt och lycklig!


Tänkvärt om planeter

MarieL; Jag läser en bok om kvinnor och män. Kvinnorna kommer från Venus och männen kommer från Mars.

Killen; Jaha.

MarieL; Tror du att du kommer från Mars och jag från Venus?

Killen; Nä.

MarieL; Det tror inte jag heller. Jag tror du kommer från UrAnus. :)

Här ska firas

YES! Ikväll firar vi att vi fick till en superbra deal när hantverkarna var här. Nu i maj kommer de att "chinka" (täta), tvätta och olja vårt hus så det står emot väder och vind bättre och förhoppningsvis håller tätt när kylan kommer i vinter. Killarna var skittrevliga och jag ser verkligen fram emot att ha dem här så att jag kan bjuda dem på lemonad. För det är väl det man gör i USA, eller? Kommer fler bilder på huset senare, det är det som är på bilden i min header.

Har kommit på att många av mina favoritsaker, tex. plockmat som soltorkade tomater, haloumi, dessertostar etc. är JÄTTEDYRT här, halloumi går inte ens att få tag på. Så jag får helt klart vänja mig vid amerikanska hamburgare, steaks och BBQs. Ikväll fick jag iallafall till en himla god pasta med pepperonis, oliver, vitlök och parmesan. Skål på er och trevlig tisdag!! Eller onsdagmorgon kanske jag ska säga!! :) Kramar

 





 








Gillar/Saknar

 saker jag gillar med USA

1. Amerkanska Pizzor, mums



2. By 2 för 5 dollar
När man får köpa 2 för ett pris så kan man ändå välja att köpa en och betalar då samma pris. Alltså inte som hemma typ 2 för 30 annars 22 kr styck.

3. Bensinpriset
En gallon (typ 4 liter) kostar 3,5 dollar, alltså ca 7 kr per liter :)

4. "Allt är möjligt och ingenting är omöjligt-mentaliteten"

5. Cupcakes
Har ni sett på när Leila bakar? Har ni tänkt på att hälften av det hon gör har hon hittat i USA? JOråsattee




 saker jag saknar i Sverige

1. Mina vänner
Det spelar ingen roll hur lätt det är att börja prata med amerikaner. Bra vänner tar TID att lära känna och de växer inte på träd. Mina bästa finns, och kommer alltid att finnas, i Sverige. (Om dom nu inte får för sig att flytta hejsvejs som jag har gjort) Ni vet vilka ni är, I miss you :)

2. Lösgodis
Eller smågodis, blandgodis eller vad Du nu vill kalla det. Skicka hit!!



3. Röda stugor
Jag har rest endel och det är mig veterligen bara i Sverige som vi har dessa fantastiskt söta, röda stugor med tillhörande öppna landskap. Visst det är jättecoolt med alla "McMansions" som finns här i USA, men det bräcker inte en röd liten sommarstuga i mellanSverige. 



4. Jobbet
Ja, eller kanske snarare att jobba. Ska börja fila på mitt CV snart, man vet aldrig när mitt Greencard kan tänkas dyka upp! 

5. Uteserveringar
Jodå, det finns uteserveringar i Alaska. Men hittills bara på taket med utsikt över parkering. Och fem grader plus. Men de kommer, måste invänta alla turister bara. :)


Världsrekord

Jaha, här reser man jorden runt och upptäcker nya platser och människor och så är det hemma i Västerås som det verkligen händer grejer! Coolt att SKRAPAN (mitt gamla nickname, jag är 1.80 lång) får denna finfina uppmärksamhet, härligt Västerås!



Energize

Godmorgon Världen! :) Är det inte konstigt att ju mer man rör på sig desto mer energi får man? Har precis ätit en god och nyttig frukost bestående av Kellogs Special K Jordgubb med mjölk och ett glas apelsinjuice. Nu ska jag ut på powerwalk. Det är bara 5 grader ute så det blir en frisk promenad. Vad hittar ni på idag?

MarieL tar sig vatten över huvudet

Kom precis hem från ett härligt ZUMBApass :) jäklar vilken energi det ger, man blir glad i hela kroppen! Har köpt ett punchcard så nu kommer jag gå flera gånger i veckan. Jag kom ganska tidigt till lokalen där passen hålls och där satt en tjej som såg lite ledsen ut. Jag frågade om hon skulle på ZUMBA och hon sa att hon egentligen skulle hållit ett jazzdanspass nu, men att tyvärr så hade ingen dykt upp. Jag frågade om hon hade gjort reklam för det och hon visade mig. På anslagstavlan satt en stor affisch med en dansare på som ser ut att vika ut och in på sig själv i luften. Jag sa att många kanske tvekar eftersom det ser lite "avancerat" ut. I nästa andetag hör jag mig själv säga att jag gärna kommer på hennes lektion nästa vecka. Oh. My. God. Vad har jag gjort? Jag har inte dansat sen jag gick i nian, jag når inte ens ned till tårna när jag böjer mig, och jag blir andfådd av uppförsbackar. Bäst att kolla Flashdance för inspiration.





Skymningsgäst

Precis när vi skulle gå och lägga oss igår hördes prassel bland buskarna på baksidan. Jag kikade ut på balkongen, fortfarande med tandborsten i munnen, och fick syn på den här kvällsgästen. K lyfte upp vår katt Belle för att hon skulle kunna hälsa på gästen men hon blev så rädd att hon kissade på honom och gav honom ett blodigt "björnramsavtryck" på bröstet. Första gången man ser en älg kan vara lite läskigt. Fast sen satt hon i fönstret hela kvällen och kikade när han mumsade i sig. Visste ni förresten att älgar tappar hornen varje år? :)





Bedtime Stories

Nu är det snart läggdags, har ägnat söndagen åt att sträckläsa Män från Mars / Kvinnor från Venus, kommer en recension sen. I lördags var vi och såg Iron Man 2; jag är inte helt oförtjust i actionherohjältar men den här är något helt speciellt, Richard Branson goes Stålmannen liksom. Gwyneth Paltrow och Sscarlet Johanson lämnar inte heller någon besviken, helst vill man vara lite av dem båda i kombination. Nu har jag också börjat räkna ner dagarna tills världens mest efterlängtade film börjar visas i USA. I cant wait :) Godnatt mina älsklingar :)


Say Mama, - Mamma!

Ha den äran på Mors Dag Mamma, och alla andra mammor över hela världen! Nu kanske ni tycker jag är lite tidigt ute, men i USA firas Mother´s Day idag, 9 maj. Alla affärer är fyllda med rosa cellofan, blommor, Lattemuggar, Gummistövlar och annat som bör falla en mamma i smaken. Förhoppningsvis har även Du en lugn stund och tid till en härlig fika eller söndagsmiddag. Because you're worth it. Liksom. Kram MAMMA



 


Roadtrip

Igår åkte vi på en liten roadtrip till Cheena Hot Springs som på sommaren förvandlas till ett turistparadis dit japanerna vallfärdar för att bada i varma källor och "conseive", alltså göra barn, under norrskenet. Tydligen ska det bli bättre barn av det, haha!

Hittade några intressanta vårtecken på vår lilla tur bland annat två ankor, maskrosor :) och min alldeles första BÄVER. De är fantastiska små djur, måste väl ha bidragit till att människan började bygga dammar? På kvällen stannade vi på Two Rivers Lodge, jag åt alaskiansk lax som är knallröd och jättegod. På restaurangen hade de en uppstoppad Alaskiansk Krokodil, missade att ta med mig kameran men lovar att jag ska ta kort på den nästa gång vi är där. Visste ni att det finns krokodiler i Alaska?

Nu har vi precis vaknat och ska iväg på vårens första Marknad. Ska tydligen finnas en massa närproducerade grönsaker där, men det tror jag först när jag ser det. För inte kan väl något ha hunnit växa klart här uppe?

Kram på er, hoppas ni har en härlig lördag!

 



Fina va? Man kan ju nästan tro att det är sommar



Alaskiansk Albatross



Här ska vi grilla och bada när det blir lite varmare



Såå söt, en liten bävermys


ZUMBA :)

Finally friday! Trots att jag inte jobbar har jag kvar den härliga känslan av frihet som fredagar innebär! Fredag för mig är Fredagsmys, Ledig, Härliga Drinkar och Goda Middagar :) Idag ska K och jag åka på en liten roadtripp till en restaurang mitt ute i Bushen. Förmodligen mycket flanellskjortor och "bushiga" män och kvinnor, det är ju lite DET som är Alaska.

ZUMBA passet igår var sjukt KUL. :) Det var en bög och 40 tjejer i en danssal och jag svettades som en "Latinolover still going strong at 6 am." K var rätt nöjd över sitt beslut att INTE följa med. Kommer definitivt fortsätta med ZUMBA, här ett exempel på hur det kan se ut! (Självklart är det jag med svarta byxor längst fram)


80 talist och hemmafru

Läste den här artikeln i DN idag och det kom faktiskt som en chock när jag insåg att den handlade om mig, 80-talist och hemmafru. Just nu iallafall. Måste säga att hela min uppväxt har jag strävat efter att vidareutbilda mig och göra karriär, att BLI någon. När jag nu ser tillbaka på min skolgång och karriär, inser jag att den där NÅGON inte nödvändigtvis är den där affärskvinnan som armbågar sig fram som jag kanske först trodde. För mig är utveckling lika med mognad och självinsikt och det är något jag har funnit här, som hemmafru i Alaska. Det känns så skönt att kunna säga att framgång inte MÅSTE innebära ett välbetalt jobb och kontor på Stureplan; andra mål är HELT OK och kan OCKSÅ göra dig till en vis människa. Missförstå mig inte, jag tycker att det är SUPERVIKTIGT att sätt upp mål i livet och att sträva efter att utvecklas. Ett mål jag har är att börja jobba igen när jag får mitt Greencard. MEN, som människa utvecklas man inte bara genom att göra karriär. Många av de människor som jag idag ser som framgångsrika har lyckats med att uppnå ANDLIGA mål. Andra har valt att satsa 100% på FAMILJELIVET. Andra har vågat ta steget ÅT SIDAN av karriärsstegen och valt att satsa på något de senare i livet insett att de brinner för. Jag tycker att artikeln är viktig därför att den visar att det finns alternativa livsmål, KÄRLEK, FAMILJ, SPIRITUALITET, HÄLSA eller vad det nu kan vara, som är MINST lika viktiga för personlig utveckling. Jag tycker att man ska satsa stenhårt på sin karriär om man brinner för det! Om man sen inser att man egentligen föredrar att vara hemma med sina barn, då är det ett LIKA VIKTIGT LIVSMÅL.  

Energii

Godmorgon bloggen! Vilken härligt solig dag det är idag! Igår snöade det men det ser man inte en skymt av nu. Har laddat med Cheerios och nu sticker jag iväg på Corepass. Sen ska jag till bokaffären och läsa klart om Män från Mars och Kvinnor från Venus och ikväll blir det ZUMBA. Undrar om merenguetakterna sitter i? :) Vad ska ni göra idag?


 


Cinco de mayo

Steppasset idag var rena pärsen! Jag har tränat aerobics från och till sen jag var 14 men jag har aldrig vart på ett liknande pass. Det var spegelvänt och snurrar hela tiden och jag kände mig som en svartklädd Långben som ständigt snurrade åt fel håll. SOM TUR ÄR, kan jag skratta åt mig själv och jag tänker inte ge mig. Nästa vecka ger jag järnet igen! :) Hittade förresten en annan grej som jag velat testa ettag, om inget kommer ivägen ska jag ZUMBA imorgon kväll. :) Rapport utlovas, har hört mycket gott om denna träningsform som är ett aerobicspass med inslag av merengue, salsa, flamenco, magdans etc!

Idag firas "Cinco de Mayo" i USA, en högtid som uppmärksammar mexikansk kultur. Konstigt nog är högtiden större här i USA än i Mexico, där firar man hellre "El Grito de Dolores" den 16 september, som är Mexicos självständighetsdag. TexMex restaurangerna i Fairbanks har haft specialare hela veckan och nu har vi nästan förätit oss på enschiladas och bönsåser.

Jag håller fortfarande på och orienterar mig här uppe i Fairbanks, det är först denna vecka som jag verkligen har fattat att jag kommer stanna här en längre period. Idag spenderade jag eftermiddagen i en "used Bookstore/Café med en 16oz Latte och "Män är från Mars Kvinnor från Venus" under nosen. Jag vet att jag är typ 20 år sen men vill bara säga att HERREGUD vad glasklara vissa saker blev.   


Uppe med tuppen

Godmorgon alla solstrålar! Idag är jag uppe med tuppen! Älgvarning på Hot Springs Road så jag får hålla utkik när jag kör till gymet. Idag blir det steppass och simning på Alaska Club.


Imorgon går flyget..

tillbaka till Arlanda. Jag kommer inte vara med på planet utan befinner mig förmodligen på gymet när de ropar ut mitt namn i högtalarna. Det kommer kännas konstigt, overkligt och lite busigt, nu är det liksom på riktigt hela den här emigrationsgrejen. Snart har FedEx levererat vår ansökan i Chicago och förhoppningsvis accepterar de den och tar beslut om att jag kan stanna ganska snart. Sen börjar ett helt nytt kapitel med amerikanskt körkort, försäkringar, jobbsökande och hela faderullan. Du frågar mig om det är värt det? Efter flera år av hattande hit och dit, långdistansförhållande och velande kan jag bara svara; VISST är det VÄRT det!





Mmmmm

Har en påse daim i skåpet som bara är min! Min min min :)


1 maj

Så här såg det ut när våren tågade in i Fairbanks i lördags. På söndagen var all is borta. Fort ska det gå :)


Kannibaler vi äro allihopa...

Vintern rasar över höga fjällar...

I Alaska firar man inte Valborg men dagen till ära spenderade jag lite tid till att fundera över svenskar och vårt egentliga ursprung. Valborg är från början en hednisk tradition och 30 april/ 1 maj den dag då gränsen mellan det döda och det levande var som suddigast. Idag har konceptet utvecklats och får oss även att tänka på Corteger, studentsånger, tonårsfyllor, smällare och demonstrationståg. Jag fastnade dock vid svenskens "hedniska" ursprung och efter att ha tittat på det här programmet insåg jag fakta. Vi härstammar alla från kanibaler!




För dig som vill veta mer om Sveriges historia och vår bakgrund rekommenderar jag ClaraCaroline, en lärarstudent som delar med sig av sina kunskaper om Sveriges historia.


RSS 2.0Blogg listad på Bloggtoppen.se Resor bloggar bloglovin